info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

LO har enats inför avtalsrörelsen

LO-förbunden har enats om en allmän låglönesatsning inför den kommande avtalsrörelsen 2017. Det beslutades på LO:s representantskapsmöte i dag.

För ungefär ett år sedan sprack LO-samordningen, eftersom de 14 förbunden inte kunde komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerande yrken. Istället gick fackförbunden inom 6 F fram med gemensamma avtalskrav på 3,2 procent inför 2016 års avtalsrörelse.

50 procent av LO-kvinnor omfattas

I dag kom LO:s beslutande organ, representantskapet, överens om gemensamma krav inför nästa års avtalsrörelse. Samtliga 14 LO-förbund står bakom kraven.
– Det är ett starkt och enat LO som nu går fram med gemensamma krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
LO kommer i avtalsrörelsen slåss för en låglönesatsning, där alla som tjänar mindre än 24 000 kronor kommer att omfattas. Låglönesatsningen innebär bland annat att de i LO-kollektivet som tjänar minst kommer att få extra påslag i kronor. 50 procent av alla LO-kvinnor kommer att omfattas av satsningen.
Förutom låglönesatsningen har LO-förbunden enats om att göra en utredning som bland annat ska ta fram konkreta förslag om hur man ska komma till rätta med missbruket av tillfälliga anställningar.

arrow_forward Senaste nytt