info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO har enats inför avtalsrörelsen

LO-förbunden har enats om en allmän låglönesatsning inför den kommande avtalsrörelsen 2017. Det beslutades på LO:s representantskapsmöte i dag.

För ungefär ett år sedan sprack LO-samordningen, eftersom de 14 förbunden inte kunde komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerande yrken. Istället gick fackförbunden inom 6 F fram med gemensamma avtalskrav på 3,2 procent inför 2016 års avtalsrörelse.

50 procent av LO-kvinnor omfattas

I dag kom LO:s beslutande organ, representantskapet, överens om gemensamma krav inför nästa års avtalsrörelse. Samtliga 14 LO-förbund står bakom kraven.
– Det är ett starkt och enat LO som nu går fram med gemensamma krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
LO kommer i avtalsrörelsen slåss för en låglönesatsning, där alla som tjänar mindre än 24 000 kronor kommer att omfattas. Låglönesatsningen innebär bland annat att de i LO-kollektivet som tjänar minst kommer att få extra påslag i kronor. 50 procent av alla LO-kvinnor kommer att omfattas av satsningen.
Förutom låglönesatsningen har LO-förbunden enats om att göra en utredning som bland annat ska ta fram konkreta förslag om hur man ska komma till rätta med missbruket av tillfälliga anställningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO har enats inför avtalsrörelsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig