info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-facken eniga – ska driva gemensam lönemodell

De 14 LO-facken är överens om samordning i den kommande avtalsrörelsen. Men hur mycket de ska begära i löneökning är däremot inte klart.

På en presskonferens under tisdagen så meddelade LO att förbunden ska samarbeta under avtalsrörelsen. Bland annat ska de gemensamt driva frågor som rör försäkringar, pensioner och arbetsmiljön.

– Vi är överens om det här, men vi är inte mer än halvvägs, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Läs också Reseavdraget höjs – ny modell skrotas helt

När det gäller lönerna är facken överens om en modell som ska användas under avtalsrörelsen. De är däremot inte klara med hur stor löneökning de ska begära eller hur långt avtalet ska bli. Det förväntas bli klart under nästa vecka.

Lönemodellen skvallrar om en rejäl satsning på arbetare med låg lön. Alla som tjänar upp till 27 100 kronor ska få samma lönepåslag i kronor räknat. Om avtalsrörelsen hypotetiskt skulle ge 4 procent så skulle alla som tjänar under den nivån få 4 procent av 27 100 kronor i lönelyft. Dessutom kommer de som har allra lägst löner få ytterligare 15 procent på den summan.

Vad i den här samordningen är bra för byggnadsarbetarna?

– Försäkringsbiten är alltid bra. Och samarbetet om arbetsmiljön är bra. Sedan handlar mycket om vad vi kommer fram till när det gäller nivån på lönehöjningarna. Vi måste hitta en nivå som är rimligt för att klara av vardagen ekonomiskt.

Byggnadsarbetarna tjänar bra i relation till många andra inom LO. Varför är det bra för Byggnads att driva satsningar på låglönegrupper?

– Många byggnadsarbetare lever och bor ihop med många som arbetar i yrken där man har lägre löner. De är gifta och sambos med anställda inom Kommunal, Handels och Hotell. Så en låglönesatsning ger mer i kassan till familjen, säger Torbjörn Hagelin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-facken eniga – ska driva gemensam lönemodell

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig