info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO blir en del av las-dealen: "Minskar tryggheten för Byggnads medlemmar"

LO har fattat beslut om att gå med i den stora las-överenskommelsen. Beslutet var inte enhälligt.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande Foto: Byggnads/Mostphotos

En majoritet av de 14 fackförbunden i LO har alltså sagt ja till att gå med på förändringar i arbetsrätten. Beskedet från LO kom efter att de har förhandlat med Svenskt Näringsliv om vissa förändringar. Sedan tidigare är IF Metall, Kommunal och facken inom PTK redan med i samarbetet.

Av de 14 förbunden var det fyra som sa nej. Ett av dem var alltså Byggnads.

– Byggnads har hela tiden sagt nej till en överenskommelse som försämrar las. Vi menar att den minskar tryggheten för våra medlemmar och ökar arbetsgivarnas makt, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i en kommentar.

Det slutliga beslutet om att LO ska ingå i uppgörelsen är dock ännu inte fattat. LO-styrelsen har alltså tagit ställning men frågan ska upp även upp på LO:s representantskap.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson

Uppgörelsen presenterades på en presskonferens i går, onsdag.

– Det är slutligen upp till varje enskilt förbund om det vill ansluta sig eller välja att inte ingå i samarbetet, sa Susanna Gideonssons ordförande för LO.

Enligt uppgörelsen ska LO ingå i själva huvudavtalet med övriga parter. LO menar dock att det, sett från deras sida, tillkommit några förbättringar jämfört med för ett år sedan då organisationen sa nej.

– När Kommunal och IF Metall gick med så fick de förbättringar när det gäller visstidsanställningar och hyvling. Nu har vi fått med att omställningsavtalet ska gälla även de som väljer att stå utanför. Sedan har arbetet med att få fram nya lagar kring las rullat på och vi tycker då att det är bättre att vara med och försöka påverka så mycket som möjligt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO blir en del av las-dealen: "Minskar tryggheten för Byggnads medlemmar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig