info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livsfarligt bälte används på tak

Fortfarande används midjebälten som fallskydd ute på tak, fast de är livsfarliga vid ett fall. Dels riskerar man att åka igenom bältet och dels kan man att dö om man blir hängande i den typen av bälten.

När Plåtslagarnas rikskonferens var samlade på Rönneberga, utanför Stockholm, ägnades en stor del av tiden åt att se på och diskutera fallskyddsutrustning. Nya skyddsvästar och säkerhetsselar visades. Enligt reglerna är det västar och selar man ska ha om man riskerar att falla. Men reglerna följs inte alltid.

Fortfarande används de gamla midjebältena ute på vissa arbetsplatser, säger Leif Wahll-Larsson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
– Släng bältena. Finns det risk för fall ska man ha väst eller sele.
Fallskydd krävs så fort man arbetar på högre höjder än två meter. Antingen kan det vara fasta skydd i form av räcken eller personlig skyddsutrustning som lina och sele. Enligt arbetsmiljöreglerna är det minst sele som ska användas där det är risk för fall, vilket det i stort sett alltid är på ett tak.

Nästa år
kommer Byggnads att satsa extra på just plåtslagare och för att hindra fall. Takläggare och ställningsbyggare är andra yrkesgrupper som kommer att få extra uppmärksamhet under 2005 års arbetsmiljöår. Det övergripande temat för året blir ”Ordning på bygget”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livsfarligt bälte används på tak

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig