info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare fick pengar efter påstötning: "Lön som ligger 20 år tillbaka i tiden"

De två litauiska snickarna slet på bygget för låg lön och utan semesterersättning. Nu har de fått pengar efter att Byggnads engagerat sig i frågan.

OBS! Bilden är inte från händelsen. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om två snickare från Litauen som kom till Borlänge för arbete hos ett svenskt företag. Snickarna berättade att de jobbade med lägenhetsrenovering och arbetade 56 timmar i veckan för låg lön utan någon semesterersättning.

Henrik Stenberg, ombudsman på Byggnads GävleDala, har företrätt snickarna och berättar att man inte kunnat göra något åt den låga lönen, eftersom företaget inte är anslutet till kollektivavtalet.

– De fick en lön som ligger 20 år tillbaka i tiden här, säger Henrik Stenberg, som dock berättar att man lyckats få ut semesterersättningen på 5 500 kronor vardera för de två litauerna.

– Det är bland det roligaste med det här jobbet, när man ser att medlemmarna får in sina pengar. Det är det bästa kvittot, säger han.

Henrik Stenberg påpekar att de två litauiska snickarna är långt ifrån ensamma om att som utländsk arbetskraft bli lurade.

– Det är jättevanligt att företag försöker snuva anställda på hela eller delar av lönen. Det i kombination med undermåliga lönespecifikationer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare fick pengar efter påstötning: "Lön som ligger 20 år tillbaka i tiden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig