info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lindholm till attack: "Pensionssystemet är en smäll på käften"

"Gör om och gör rätt – riv upp pensionsuppgörelsen", säger Byggnadsbasen Johan Lindholm apropå Byggnadsarbetarens undersökning.

9 av 10 byggjobbare säger nej till höjd pensionsålder och fler än 8 av 10 i åldern 55 år och uppåt har värk i kroppen. Byggnads ordförande Johan Lindholm är inte förvånad över svaren i tidningen Byggnadsarbetarens undersökning.
Undersökningen visar exakt vad vi påtalat redan före pensionsöverenskommelsen och bekräftar vad vi redan vet. Jag hör det här hela tiden och nu har vi siffror på det, säger han till Byggnadsarbetaren.

Läs mer: Byggnadsarbetare klarar inte jobba till nya pensionsåldern

Johan Lindholm menar att pensionsuppgörelsen borde rivas upp. Riksdagens pensionsgrupp måste ”göra om och göra rätt”, säger han.
Beslutet är inte genomtänkt, man har börjat i fel ände. Vi behöver se över systemet. Det handlar om att förebygga utslitning. Men det behöver också komma in mer pengar i systemet, och det är såklart arbetsgivarna som måste skjuta till pengarna.

Den nya blocköverskridande pensionsuppgörelsen mellan S, MP, KD, M, L och C presenterades den 14 december förra året. Den största förändringen är att pensionsgränsen höjs i flera omgångar fram till år 2026. Från det året får man ta ut allmän pension tidigast först vid 64 års ålder, mot 61 år idag.

Byggnads anser att överenskommelsen innehåller för få satsningar på bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor och att den gynnar högutbildade tjänstemän.
– Det är tungt för byggnadsarbetare redan idag, många känner värk i 50-årsåldern, och så får man det här. Våra medlemmar bygger det här landet. Då förstår jag att det känns som en smäll på käften att man ska gå till 64 år istället för 61, säger Johan Lindholm.

Läs mer: Uppgörelse med höjd pensionsålder

Kristian Borg

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lindholm till attack: "Pensionssystemet är en smäll på käften"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig