info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lindholm till angrepp mot regeringen: "Rör inte strejkrätten"

Byggnads ger sig in i debatten om hamnarbetarkonflikten i Göteborg. Och man går till hårt angrepp mot regeringen. – Vi har färdats hundra år tillbaka i tiden. Ingen ska röra vår strejkrätt, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Det hela grundar sig i en konflikt i containerhamnen i Göteborg, där hamnarbetare strejkat.
Hamnarbetarförbundet, som inte är bundet till kollektivavtal och inte heller vill ha hängavtal på Transports kollektivavtal, vill förhandla på egen hand för sina medlemmar. Förbundet ingår inte i LO men vill komma överens med arbetsgivaren så att de får samma rättigheter som Transportarbetarförbundet att förhandla och bedriva skyddsarbete.

”Behövs lag mot inskränkt strejkrätt”

Men arbetsgivaren har vägrat och störningarna i hamnen har gjort många upprörda.
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över konfliktreglerna.
– Vi vill värna den svenska modellen och utveckla den, har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sagt.
Johansson har också påstått att det behövs en ny lagstiftning för att inskränka rätten att strejka. Det uttalandet har fått Byggnads ordförande Johan Lindholm att gå i taket.
– Jag har bara en sak att säga – och här vill jag vara glasklar – ingen ska röra vår strejkrätt. Ingen. Vi ska komma ihåg att vi fackföreningar använder strejkvapnet med stort ansvar. Vi ska vara rädda om det och den svenska modellen, säger han i sitt veckobrev på Facebook.

”Går arbetsgivarnas ärende”

Lindholm tror att ändrade konfliktregler skulle gynna arbetsgivarna.
– Strejkvapnet är löntagarnas verktyg för att kunna ställa krav på bättre villkor på arbetsmarknaden. Våra politiker ska hålla sig borta från konfliktreglerna. Använd inte hamnkonflikten i Göteborg för att gå arbetsgivarnas ärende och förändra maktbalansen.
IF Metall är däremot berett att ge stöd åt ny lagstiftning som stoppar Hamnarbetarförbundets möjligheter att strejka när det finns ett färdigförhandlat kollektivavtal.
– Jag ser ett problem som Ylva också ser, och problemet är att det är störningar i hamnen. Det gör att företag där våra medlemmar jobbar har svårt att få ut sina prylar som ska säljas ute på världsmarknaden och det innebär ett hot mot jobben för medlemmarnas del, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lindholm till angrepp mot regeringen: "Rör inte strejkrätten"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig