info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lettiska arbetare: "Vi är hungriga"

Fem lettiska byggnadsarbetare har arbetat för cirka 27 kronor i timmen i Sollentuna och har inte haft tillräckligt med pengar att äta sig mätta. Skandalen uppdagades i går efter att byggnadsarbetarna själva satt upp en skylt utanför arbetsplatsen.

”Neighbours help us!! We are slaves. We are hungry. Our boss C Kjellberg.” Så hade de lettiska byggnadsarbetarna själva skrivit på en skylt utanför arbetsplatsen i Sollentuna. Efter ett tips till Byggettan, åkte facket ut till arbetsplatsen, där lettiska byggnadsarbetare renoverade en fastighet. Vid mötet med lettiska byggnadsarbetarna framkom det att lönen var 3 euro i timmen, (27 kronor i timmen). De lettiska byggnadsarbetarna bodde och arbetade på arbetsplatsen och har arbetat tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan och har inte haft tillräckligt med pengar att äta sig mätta.

”Borde tjäna mindre”

Byggnadsarbetarna berättade för Byggettan att när de har klagat så har arbetsgivaren bara sagt ”jobba fortare, fortare”.
– Det är 2011. Folk ska inte behöva leva under sådana här förhållanden i Sverige, säger Christian Bengtzelius, ordförande på Byggettan.
De lettiska byggnadsarbetarna arbetar för ett lettiskt företag som heter Renovatis AB. Företaget har cirka 20 letter anställda på tio olika arbetsplatser.
På hemsidan står bland annat att idén med företaget är att kombinera svensk akademisk kompetens med bred, bra, billig utländsk hantverkarkompetens. I en intervju med TV4 Nyheterna säger Carl Kjellberg, vd på Renovatis, att 3 euro i timmen är ”skäligt för den insats han gör. Han borde egentligen tjäna mindre”.

Helt oacceptabelt

– En arbetsgivare har inte rätt att utnyttja människor så här, även om de har kommit till Sverige av fri vilja. Det är helt oacceptabelt, säger Christian Bengtzelius.
Företaget har inte något kollektivavtal med Byggnads. Byggettan har nu lagt fram en förhandlingsframställan om avtalsteckning. Tre av de lettiska byggnadsarbetarna har begärt att få bli medlemmar i Byggnads. Byggettan har också kallat in Arbetsmiljöverket och Ekobrottsmyndigheten för att förhållanden för letterna ska granskas närmare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lettiska arbetare: "Vi är hungriga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig