info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Laval-utredning lägger sig platt för EG-domstolen”

Byggnads ordförande Hans Tilly är mycket kritisk till Claes Stråths Laval-utredning. Enligt Hans Tilly bereder utredningen väg för taskiga villkor och lönedumpning.

– Man har inte lagt några förslag som löser den problematik vi har. Den lägger sig platt för EG-domstolens utslag. Att minimilönerna inte ens är förhandlingsbara innebär på sikt en lönedumpning på arbetsmarknaden och en uppenbar risk för undermåliga arbetsförhållanden, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
Han menar att det i praktiken redan ser ut så här på den svenska byggarbetsmarknaden. Många utländska företag visar upp ett avtal för facket, och ett helt annat för arbetstagarna.
– Nu kan man komma med vilket avtal som helst och visa upp, och vi kommer inte kunna göra någonting. Det kan vara ett papper där det bara står ”här är våra villkor, här är våra löner”.

En utredning är en utredning. Ärendet ska nu ut på remiss och röstas igenom i riksdag innan det blir verklighet.
– Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har ju sagt att han älskar både den svenska modellen och kollektivavtal. Därför borde han göra förändringar i utstationeringslägen, förstärka bevisbördan och täppa till luckan för oseriösa bemanningsföretag som kringgår reglerna för utstationering.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Laval-utredning lägger sig platt för EG-domstolen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig