info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lättnad för mindre byggföretag – får korttidspermittera

När de nya reglerna för korttidspermittering presenterades oroade sig många småföretagare inom bygg över att inte få del av stödet. Men nu meddelar Tillväxtverket att även familjeföretag och ensamföretagare med aktiebolag omfattas.

Familjeföretag och ensamföretagare med aktiebolag ska få ta del av krisstödet. Foto: Colourbox

Förra måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens nya stöd till företag som behöver korttidspermittera för att möta coronakrisen.

Förslaget innebar att staten tar tre fjärdedelar av kostnaden för att personalen går ner i arbetstid, men snabbt höjdes oroliga röster om att hundratusentals småföretagare inte var berättigade till stödet. En oro som inte minst gällde byggbranschen.

Läs också Byggföretagens uppmaning: "Stötta vården"

Nu kan dock pressade familjeföretag och ensamföretagare med aktiebolag andas ut. Myndigheten Tillväxtverket, som administrerar stödet, har kommit fram till att även de omfattas.

– Ja, det stämmer. När vi fick det här uppdraget den 16 mars hade vi inte några ramar klara, men nu har våra jurister hunnit tolka lagförslaget och kommit fram till att alla bolag med anställda omfattas av möjligheten att söka stöd, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket.

I lagtexten som skrämde slag på många familjeföretagare står det att anställda som ”som tillhör arbetsgivarens familj är inte stödberättigande”. Men Tillväxtverket gör med anledning av krisen en generös tolkning.

– Ett aktiebolag är en juridisk person och en juridisk person kan inte ha några familjemedlemmar, säger Niklas Kjellberg.

Myndighetens besked innebär att alla utom ägare av enskild firma och vissa offentliga aktörer kan söka stödet.

Läs också I spåren av Corona – bygg rullar på, men…

För att kunna korttidspermittera krävs stöd i avtal, antingen kollektivavtal eller överenskommelse direkt med medarbetarna. Byggnads satt under tisdagen i förhandlingar med byggarbetsgivarna om just korttidspermitteringar.

Det här är korttidspermittering

Korttidspermittering, eller korttidsarbete, innebär att arbetstiden och lönen sänks under en begränsad period.

Det statliga stödet som införts på grund av coronakrisen innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som den anställde får ut över 90 procent av lönen.

Företag som kan visa på allvarliga svårigheter på grund av krisen är kan söka ersättning för korttidspermittering. Undantagen är enskild firma – där företaget och ägaren är samma person – och företag med kopplingar till det offentliga.

Även ensamföretagare med aktiebolag och familjeföretag omfattas. ”Tillväxtverket gör här tolkningen att de enda arbetsgivare som kan anses ha en familj är enskilda näringsidkare eftersom endast dessa är fysiska personer”, skriver myndigheten på sin sajt.

Stödet ges från den 16 mars men kan sökas först den 7 april. Ersättningen gäller löner upp till 44 000 kronor i månaden och omfattar inte nyanställda, utan bara de som varit anställda minst tre månader innan korttidspermitteringen.

Källa: Tillväxtverket

Ivar Andersen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lättnad för mindre byggföretag – får korttidspermittera