info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Långt till medlemsmålet för Byggnads

Byggnads tappar medlemmar och medlemssatsningarna har inte gått som väntat. Men medlemsutvecklaren Linn Svansbo är inte nedslagen: ”Givet den samhälleliga trenden kring facklig organisering är det fantastiskt att vi ökar på sikt även om vi inte når målen”, säger hon.

Byggnads satsat mer aktivt än någonsin på medlemsvärvning. En turnébuss är ute och rekryterar på arbetsplatserna och förbundet driver en särskild kampanj där nya medlemmar får rabatt på medlemskapet, hundra kronor i månaden de första tre månaderna. Ändå har antalet medlemmar minskat under året. I dag har Byggnads omkring 250 färre medlemmar än för ett halvår sedan.

Minskningen går på tvärs mot de högt uppsatta medlemsmålen. Glappet mellan mål och utfall är just nu över 2 350 medlemmar.

Läs också På turné efter medlemmar: "Blir tufft"

– Det går åt fel håll och det är allvarligt, säger medlemsutvecklare Linn Svansbo. Jag har ännu inte gjort någon analys av vilka vi har tappat eller varför. Men vi vet att både vi och andra fackförbund alltid tappar på sommaren. Det är inget vi är nöjda med, men under semestermånaderna gör vi färre insatser för att hindra utflöden. Fler går ur på sommaren. Det är ett tecken på att vi behöver jobba mer med inflöde av medlemmar. Men mycket av verksamheten stannar tyvärr av under sommaren.

Byggnadsbussen är en satsning på att få in fler i facket och har varit igång hela sommaren, med undantag för två veckor. Men antalet nyinskrivna från bussorganisatörernas rekrytering har inte motsvarat förväntningarna.

– Medlemsvärvningen är inte i närheten av vad vi hade hoppats på, säger Linn Svansbo. Vi har haft oerhört många bra samtal, men det finns en tröskel för att sedan också bli medlem.

Byggnadsbussen kommer att ge ringar på vattnet på sikt.

Antalet nya medlemmar som Byggnadsbussen fått in är något oklart. Totalt 41 personer har skrivit in sig direkt hos bussorganisatörerna, men de som blivit medlemmar via webb eller blankett är inte särredovisade. Målet är att bussen vid projektets slut i november ska ha gett 1 200 nya medlemmar, vilket förefaller mycket avlägset.

Samtidigt är rekrytering bara ett av syftena med bussen. Det viktigaste är att visa närvaro, särskilt på små och medelstora företag. Bussen har sedan starten i april genomfört över 600 arbetsplatsbesök.

– Jag är övertygad om att Byggnadsbussen kommer att ge ringar på vattnet på sikt, säger Linn Svansbo. Men vi behöver utvärdera lärdomarna efter projektet.

Hur ska ni jobba för att komma igen?

– Fortsätta fokusera på arbetsplatsbesök och uppsökeri. Lägga mer tid och pengar på rekryteringsarbete. Men också arbeta mer systematiskt med värvning och se över våra metoder. Jag hade verkligen hoppats att den här sommaren inte skulle innebära en nedgång som tidigare, men vi har inte jobbat tillräckligt hårt med inflödet.

Samtidigt betonar Linn Svansbo att trenden går åt rätt håll. Byggnads har fler medlemmar nu än i juli förra året. Då hade förbundet 101 252 medlemmar. Nu är antalet 101 895 medlemmar. En ökning med 643 personer.

Läs också Byggnads bryter trenden

– Målsiffrorna är viktiga och jag jobbar hela tiden för att vi ska bli bättre. Men givet den samhälleliga trenden vad gäller facklig organisering är det fantastiskt att vi ändå har ökat, även om det inte är så mycket. Många jämförbara fackförbund har istället minskat. Det är viktigt att lyfta fram för att ingjuta självförtroende.

De senaste tio åren har Byggnads förlorat över 25 000 medlemmar. Flest försvann år 2007 då förbundet minskade med 9 693 medlemmar, efter att alliansregeringen avskaffade skattereduktionen för fackavgiften samtidigt som a-kasseavgiften höjdes kraftigt.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC