info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads bryter trenden

Efter många år av medlemstapp bryter Byggnads trenden. Under 2016 ökade antalet medlemmar med 322 stycken.

Den sista december 2016 hade Byggnads 101 667 medlemmar. Det är en ökning med 322 stycken jämfört med utgången av 2015.
Under de senaste tio åren har Byggnads förlorat närmare 26 000 medlemmar. Och även om fjolårets ökning är marginell signalerar den ett välkommet trendbrott.
‒ Det är jätteroligt och ett resultat av riktade insatser. Framför allt vill jag ge en high five till Unga Byggare och våra skolinformatörer. Det är där, bland unga, som vi växer mest, säger Linn Svansbo, medlemsutvecklare på Byggnads organisationsenhet.

Största tappet 2007

Det enskilt största tappet kom 2007 då förbundet minskade med 9 693 medlemmar. Den dåvarande alliansregeringen slopade skattereduktionen för fackföreningsavgiften samtidigt som a-kasseavgiften ökade kraftigt och i ett slag fördubblades den totala kostnaden för medlemskap.
Men blödningen har fortsatt även sedan reformernas chockverkan hunnit lägga sig. I utvecklingsdokumentet Mål och vision 2022, som antogs av Byggnads kongress 2014, anges flera samverkande orsaker till tappet. Förutom höjda medlemsavgifter anses även en förändrad arbetsmarknad med fler kortare anställningar ha spelat in, liksom ”ett mer kritiskt ifrågasättande av facket rent allmänt och en långsiktig trend med en minskad organisationsgrad både i Sverige och i övriga Europa.”

LÄS MER: Nu ska Byggnads vända kurvan

Under 2016 ökade sex av elva regioner sitt medlemsantal medan fem regioner fortsatte att tappa. Mest ökade Stockholm-Gotland och region Öst som växte med 462 respektive 269 medlemmar. Byggnads Väst tappade mest och förlorade 287 medlemmar under fjolårets gång.

Organisering viktigaste frågan

Förbundet har slagit fast att ökad organisering är den allra viktigaste frågan under 2017 och målet är att värva 1 500 nya medlemmar innan året är till ända. Men på sikt är ambitionsnivån väsentligt högre än så. År 2022 ska Byggnads vara ”världens starkaste fackförening” och organisera 90 procent av byggnadsarbetarna.
‒ Vi ligger på 61 procent nu så vi har ungefär 53 000 medlemmar kvar att värva. Det är kul att det vänder och att vi får skörda frukten av vårt arbete men det är också en del kvar att göra, säger Linn Svansbo.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads bryter trenden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig