info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lång följetong slutar i AD

En lång följetong kommer att avgöras i rätten. Efter att lettiska BTK-Buve uteblivit från centrala förhandlingar ska Byggnads nu stämma företaget i Arbetsdomstolen.

Efter att det lettiska bolaget BTK-Buve ställt in tre planerade förhandlingar skickade Byggnads Öst in ärendet till förbundskontoret. Men inte heller på central nivå lyckades Byggnads få motparten till förhandlingsbordet.
‒ Vi hade en sittning i januari och de tog emot våra krav. De fick välja ett datum som passade dem. Sedan dök de inte upp. Efter det har de inte hört av sig alls, säger Timo Anttila, ombudsman på Byggnads avtalsenhet.
Byggnads kommer nu istället att stämma företaget.
‒ Vi får gå vidare till Arbetsdomstolen, säger Timo Anttila.

LÄS MER: Tjänar 65 kronor i timmen

Tvisten med BTK-Buve har utvecklat sig till något av en följetong där företaget satt i system att boka in förhandlingar med facket bara för att sedan utebli från dem. Upprinnelsen var att Byggnads Öst sommaren 2016 upptäckte låga löner och farliga arbetsvillkor på ett större byggprojekt i Linköping, där huvudentreprenören NCC byggde bostadshus och affärslokaler åt kommunala Stångåstaden. BTK-Buve var underentreprenör i andra led och anlitat för att montera betongväggar, men företagets lettiska anställda visade sig tjäna runt 65 kronor i timmen. Dessutom visade det sig att kranförare arbetade 15 timmar långa pass. Som grädde på moset hade BTK-Buve heller inte registrerat sig hos Skatteverket.

LÄS MER: Lettiskt bolag förhandlingsvägrar

Efter att Byggnads Öst engagerat sig hävde NCC entreprenaden. Samtidigt lovade BTK-Buve, som tecknat kollektivavtal med Byggnads, att retroaktivt justera lönenivåerna för ett 20-tal anställda. Några pengar kom dock aldrig. Och några representanter kom heller aldrig till de förhandlingar som företaget och facket gemensamt bokat in.

LÄS MER: Stångåstaden skärper reglerna

Sedan facket började uppmärksamma situationen på bygget i Linköping har Stångåstaden meddelat att bostadsbolaget skärper sina regler.
‒ Det handlar dels om en administrativ skärpning av reglerna, dels om ett system med kontroller och viten om man inte följer dem, sa styrelseordföranden Jan Österlind (S) tidigare till Byggnadsarbetaren.
Byggnadsarbetaren har upprepade gånger ‒ via mejl och telefon ‒ försökt nå BTK-Buve för en kommentar. Nu återstår att se om företaget hörsammar Arbetsdomstolens kallelse.
‒ Men dyker de inte upp i domstolen heller så blir det ju tredskodom, konstaterar Timo Anttila.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lång följetong slutar i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig