info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låg moms vapen mot svartjobb

LO lägger idag fram ett förslag till hur man ska komma åt svartjobb. Förslaget går ut på att företag som kan visa upp att de är seriösa och sköter sina skatteinbetalningar ska bli auktoriserade

Alla auktoriserade företag skulle sedan få tillbaka en del av den moms som betalats in under året. På så sätt skulle företagens vilja att betala moms öka tror LO.
Att branscherna delas upp i auktoriserade och ej auktoriserade företag skulle också bli en hjälp för kunder att undvika oseriösa entreprenörer.
– Om en kommun ska handla upp en byggtjänst till exempel, så bör de sträva efter att ta ett byggföretag som är auktoriserat, säger Jan Edling, utredare på LO.
Förslaget innehåller inga detaljer om vad ett företag måste göra för att bli auktoriserat.
– Det måste vara parterna i de enskilda branscherna som gör upp om vilka regler som ska gälla eftersom det kan se väldigt olika ut, säger Jan Edling.
Kontrollen av företagen är tänkt att skötas av stat, och arbetsmarknadsparter i samverkan. Tillsammans ska de bilda en särskild organisation som har rätt att stänga ute oseriösa företag från branschen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Låg moms vapen mot svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig