info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krossades av tung bårlift

Två liftolyckor har inträffat i Göteborgstrakten. En 58-årig betongarbetare fick allvarliga skador när han fick en tung bårlift över sig.

Fem byggnadsarbetare, anställda av Ängegärde Bygg, höll på att demontera en bårlift på Kungälvs sjukhus utanför Göteborg.
Männen använde en handdriven lift för att lossa bårliften. Men plötsligt lossnade bårliften, som väger 200 kilo, och mannen fick den över sig.
Betongarbetaren fick allvarliga bäckenskador, sprickor i handleden och krosskador på benen vid olyckan.
Yrkesinspektionen i Göteborg anser att den handdrivna liften borde ha varit bättre förankrad i bårliften. Företaget hade inte heller någon hanteringsinstruktion hur liften skulle tas ner.
Den andra olyckan inträffade på Hisingen i Göteborg, strax före jul.
Byggnadsarbetare skulle byta några lampor i en julgran och använde en skylift. Männen använde då några plåtfälgar under stödhjulen för att få större yta och bättre stöd. Men de vassa fälgarna trängde in i gräsmattan och liften välte när korgen nått sex meters höjd. Männen klarade sig utan skador.
– Man gör absolut inte så. Vi har nu ställt krav på företaget att de anställda måste få utbildning om skyliftar, säger arbetsmiljöinspektör Claes Hellqvist i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krossades av tung bårlift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig