info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritisk förlorade jobbet - AD gav företaget rätt

Ställningsbyggaren trodde han fått fast jobb, men blev av med sin anställning. Nu ger arbetsdomstolen företaget rätt. – Jag blev av med jobbet på grund av mitt fackliga engagemang, säger Rikhard Pernklint.

Arbetsdomstolen gick på företagets linje och ansåg att Pernklint avslutat en provanställning. Byggnads och dess advokat Mats Borgström hävdade att anställningen var en tillsvidareanställning och att uppsägningen var rättsvidrig. Det är betydligt lättare att säga upp en person från en provanställning, än från ett fast jobb och arbetsgivaren behöver inte motivera orsaken till uppsägningen.
Borgström är förvånad över AD:s bevisvärdering.
– Här var det arbetsgivaren som hade bevisbördan för att man lämnat besked om fortsatt provanställning, säger han.
– Ord stod mot ord och ingen annan bevisning fanns än parternas muntliga uppgifter. Ändå valde arbetsdomstolen att helt lita på arbetsgivarens version. Det är mycket förvånande.

Rikhard har varit ställningsbyggare i ett 20-tal år. Han hade en sexmånaders provanställning på ställningsföretaget GP Ställningar, när företaget plötsligt skriftligt informerade honom om att anställningen skulle upphöra i förtid. Företaget säger att det beror på att de var missnöjda med honom. I det ingick att företaget inte gillade de åsikter han uttryckte.
Felaktigt kryssade de i att orsaken var arbetsbrist och på grund av felet fick han fortsätta arbeta kvar under provanställningen. Rikhard trodde att hans anställning övergått i en tillsvidareanställning, medan arbetsgivaren hävdar att de informerat honom att han fortsatt var tidsbegränsat provanställd.
Rikhard är säker på varför han blev av med jobbet.
– Det var på grund av att jag sagt vad jag tyckt och tänkt, säger han.
– Detta betyder att vi byggnadsarbetare får finna oss i att bli hunsade.

I rätten redogjorde företaget för varför de ville att den anställde skulle sluta, för att bevisa att det inte rådde någon tvekan om att han bara var provanställd och att de tydligt meddelat vad som gällde.
Bland annat ansåg de att han var gnällig, att han ifrågasatt ackordet, ett så kallat betingackord, hans kompetens ifrågasattes och även insändare, skrivna av honom i Byggnadsarbetaren, framhölls av arbetsgivaren. Detta trots att de var införda senare vid ett senare tillfälle, men det ansågs ändå vittna om hans inställning. Det har lett till motsättningar mellan Rikhard Pernklint och företagets vd Kent Vadelius, som sedan blev ordförande i STIB, ställningsentreprenörernas branschorganisation.
– Jag kritiserade inte min arbetsgivare. Jag har berättat hur det fungerar i branschen, med andra oseriösa entreprenörer och det får jag lida för nu, säger Richard, som idag är anställd av ett annat ställningsföretag.
Kurt Kraenzmer är ombudsman på Byggnads förbundskontor och är mycket bekymrad över anställningsformerna i byggbranschen.
– Byggnadsarbetare på provanställningar har ett sämre skydd. Det leder tyvärr till att färre vågar uttrycka sina åsikter, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritisk förlorade jobbet - AD gav företaget rätt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig