info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot SVT:s byggprogram ”Husdrömmar”

Folk som balanserar på stegar utan skydd och takstolar som ramlar ner. SVT-programmet Husdrömmar får kritik. ”Oerhört provocerande att se”.

Så här såg det ut i programmet när personen balanserade med en fot på varje stege. Peter Hellberg till höger. Foto: SVT / Byggnads

Förra veckan satte sig Peter Hellberg, enhetschef på arbetsmiljöenheten på Byggnads väst, i tv-soffan och slog på ett avsnitt av Husdrömmar. Då surnade han till.

I programmet får tittarna följa privatpersoner som förverkligar sina egna husprojekt, inte alltid med de bästa förkunskaper när det kommer till byggexpertis. I avsnittet denna vecka höll ett par i Skåne på att bygga en takstomme. Det var nu som Peter blev arg.

Läs också Byggtjuvar på fri fot trots "Efterlyst": "Hoppas komma åt dem"

– De klättrade runt på stegar och balanserade högt upp, utan några som helst skydd. Det är fruktansvärt att se det här på bästa sändningstid, säger Peter Hellberg.

Byggnadsarbetaren har försökt få ett samtal med redaktionen som arbetar med Husdrömmar. Men det gick inte för sig då ”både redigering av befintlig säsong och inspelning av nästa pågår för fullt”.

Johan Liljeroth, projektledare för programmet, återkommer istället med ett skriftligt svar på kritiken:

”Medverkande som själva bygger sitt hus ansvarar för sina riskbedömningar och det kan ibland innebära riskmoment som inte hade godtagits på en professionell byggarbetsplats. Det handlar oftast om några få tillfällen och under begränsad tid och är alltså ingenting de utsätter sig för dagligen”, skriver han.

Enligt Peter Hellberg bör SVT ta sig en funderare på vad de väljer att visa.

– Det är oerhört provocerande att en glad familj i Skåne filmas som håller på så här. Hade pappan ramlat från den högsta höjden är det inte säkert att han hade överlevt.

Han menar vidare att det ofta saknas kunskap om säkerhetstänk hos hobbysnickare.

– Det blir knappast bättre av att sådana här grejer visas i tv.

”SVT är naturligtvis angelägna om att inte normalisera risktagande på byggarbetsplatser men i de fall privatpersoner ger sig i kast att bygga hus helt själva är det från start inte riskfritt”, avslutar Johan Liljeroth på SVT.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot SVT:s byggprogram ”Husdrömmar”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig