info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot plåtföretag efter dödsolycka

Skyddsnätet satt på fel ställe. Det är den viktigaste anmärkningen från Arbetsmiljöverket, som utrett olyckan då en 33-årig byggnadsarbetare dog, vid ett montagearbete i Skultuna utanför Västerås.

Det var i slutet av juli olyckan inträffade. Byggnadsarbetaren var anställd av företaget Montage Consult Produktion som är specialiserat på plåtarbete. Mannen höll vid olyckstillfället på med att lägga takplåt över ishockeyhall. Plåtarna ska ha vägt upp mot 63 kilo. Det blåste friskt när olyckan hände.
I förrgår skickades utredningsresultatet iväg till arbetsgivaren som får kritik av Arbetsmiljöverket på bland annat tre punkter.

Skyddsnätet satt inte på rätt ställe. Det satt i stället under det tidigare fack där man lagt plåt. Det hade alltså inte flyttats till det ställe där det aktuella arbetet pågick. Mannen hade heller ingen personlig skyddsutrustning och därmed inget skydd överhuvudtaget.
Det blåste friskt den dagen olyckan inträffade.
– Vi vet inte exakt vad som hände. Men om vinden får tag i plåten är det ju lätt gjort att man tappar balansen. Det finns en instruktion inom företaget att man inte ska jobba när det är hård vind, men den instruktionen följdes inte, säger arbetsmiljöinspektör Lars Björk, som utrett olyckan.

En annan anmärkning var att mannen arbetade ensam på taket. Arbetsmiljöverkets kritik på den här punkten handlar mer om att det är fel att arbeta ensam med tunga plåtar ur belastningsergonomisk synpunkt. Även här finns en instruktion inom företaget, som inte följdes.
Arbetarna hade ingen tidspress på sig vid den aktuella tidpunkten, och arbetslaget uppfyllde med marginal kraven i tidsplanen.
Montage Consult Produktion AB ska före den sista september lämna en redogörelse till Arbetsmiljöverket och berätta hur man ska förbättra rutinerna för att förhindra olyckor i framtiden. Polisen är ännu inte klar med sin utredning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot plåtföretag efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig