info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot F-skattare vid jättebygge i Borås

Borås kommunala energibolag och fack var överens om att bygget av det stora kraftvärme- och avloppsverket skulle gå rätt till med schyssta villkor för byggarbetarna. Trots det ska en underentreprenör ha utnyttjat F-skattare som jobbar under felaktiga villkor. Nu pågår förhandlingar.

Thomas Nilsson, ombudsman på Byggnads, är kritisk till att man inte följt regelverket.
– Det är nio arbetare med F-skattsedel som fakturerar som egenföretagare, trots att de borde vara anställda. Vi vet inte om de är försäkrade eller vad de har i lön, säger Thomas Nilsson och berättar att Sketteverket för närvarande tittar närmare på ärendet.

Kollektivavtal ska gälla

– Byggnads har börjat förhandla med Sveriges Byggindustrier, i slutet av april i år ska vi ha centrala förhandlingar.
Beställare är det kommunala bolaget Borås Energi Miljö som tillsammans med Byggnads väst och Transport i Borås kommit överens om att svenska lagar, föreskrifter och kollektivavtal ska följas vid bygget. Veolia water är den huvudentreprenör som anlitat den underentreprenör som enligt Byggnads inte följer gällande regelverk.

Anställda eller ej

Vid förhandlingarna mellan fack och Sveriges Byggindustrier ska man komma överens om de berörda byggarbetarna bör ses som anställda eller inte.
Bygget av kraftvärme- och avloppsreningsverket i Sobacken utanför Borås har en budget på 3,5 miljarder kronor och sträcker sig över 30 hektar. Det jobbar runt 250 personer på arbetsplatsen och det talas runt 10 olika språk.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot F-skattare vid jättebygge i Borås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig