info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot årets bygge

Byggnads reagerar nu mot arbetsmiljön på flera projekt som är nominerade till Årets bygge 2015. Bland annat ska arbetare som byggt blivit skamlöst utnyttjade.

På måndagkväll delas priset ut för Årets bygge 2015. Evenemanget är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. De lanserar själva tävlingen som ”samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling”. Byggnads är dock kritiska till arbetsmiljön på flera av de projekt som nominerats till att vinna statyetten. Förbundet pekar i ett pressmeddelande ut ett konkret bygge – Sundsvallsbron.
– Det är anmärkningsvärt när byggbranschen lyfter fram byggprojekt där det uppenbarligen inte har gått rätt till för de anställda. Ska man lyfta fram ett mönsterprojekt så ska det ha varit en mönsterarbetsplats också, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
På Sundsvallsbron har det varit flera konflikter mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Enligt SVT:s Dokument inifrån saknade ett stort antal företag kollektivavtal och lönerna låg i vissa fall på 60 kronor i timmen.
Vilka andra av de nominerade byggprojekten det varit problem på vill facket inte redovisa för tillfället.
– Vi har gjort en snabb genomgång av listan och konstaterat att det finns problem på fler. Vi får återkomma om det, säger Matilda Ström, kommunikationschef på Byggnads.

Tar hänsyn till arbetsmiljön

Kriterier som granskas när vinnaren ska utses är bland annat att projektet är väl genomfört med god samordning och med hög kvalitet.
Tidigare ingick arbetsmiljön i begreppet kvalitet. Men med början från i år har vi lyft ut arbetsmiljön och den har blivit en egen punkt som särredovisas, säger Staffan Åkerlund, chefredaktör för tidningen Byggindustrin.
När de gäller arbetsmiljön så granskas bland annat tillbud och olyckor.
– Den delen är viktig, men vi ser även på andra sociala aspekter. Vi har även ett samarbete med Byggnads då de får komma med synpunkter om hur de olika projekten genomförts, säger Staffan Åkerlund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot årets bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig