info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot a-kasseförslag

Sex fackförbund, däribland Byggnads, protesterar gemensamt mot Mona Sahlins utspel om a-kassan. Hennes förslag strider mot det som LO och socialdemokraterna tidigare enats om.

Det var vid ett tal den fjärde december som Mona Sahlin, avgående partiordförande för socialdemokraterna, föreslog förändringar i a-kassan. Fackförbunden uppfattar hennes tal som att hon vill ha en bortre parentes i a-kassan, något de bestämt motsätter sig. Vidare vill Sahlin ha en a-kassa med högre ersättning än idag den första tiden, men vill därefter se en nedtrappning av ersättningen. Fackförbunden är för en högre a-kassa, men mot en nedtrappning.

”Byter fot”

De oroas också av att flera ledande socialdemokrater, däribland gruppledaren i riksdagen, Sven-Erik Österberg, har ställt sig bakom Sahlins tankegångar. Österberg vill trappa ner ersättningen från en högre nivå och är beredd att diskutera en bortre gräns.
-Det är förvånande att ledande socialdemokrater nu helt byter fot utifrån de vallöften som ställdes upp gällande a-kassan under valrörelsen, menar förbundsordförandena.Det strider också mot innehållet i en ny rapport som antagits av LO:s styrelse och socialdemokraternas partistyrelse. Denna föreslår en a-kassa med kraftigt höjt tak så att den ersättning den arbetslöse får är 80 procent av tidigare inkomst. Enligt rapporten ska det inte ska vara någon avtrappning av ersättningen.

Utslagningen ökar
Förbundsordförandena är oroade över situationen för många arbetslösa och anser att innehållet i utspelet riskerar att öka utslagningen på arbetsmarknaden och klyftorna mellan de som har jobb och de som inte har. ”Ersättningen från a-kassan är redan idag så låg att hela livet omkullkastas för många vid arbetslöshet. Att dessutom slänga ut människor från försäkringen som inte lyckas få ett nytt jobb inom en viss tid, genom att införa en tidsgräns i ersättningen, kan vi aldrig acceptera”, skriver de sex förbundsordförandena i ett uttalande. De representerar förutom Byggnads också Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport och agerar under det gemensamma namnet 6 F.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot a-kasseförslag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig