info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krismöte idag: Bröt mot reglerna på fackens hus

En entreprenör har åsidosatt säkerhetsregler under ställningsarbete som beställts av Byggnads och Kommunals gemensamma fastighetsbolag Polstjärnan. Under måndagen hölls ett krismöte efter Aftonbladets avslöjande.

Byggnads och Kommunals gemensamma fastighetsbolag Polstjärnan bygger om på den egna fastigheten. Men i helgen uppmärksammade Aftonbladet felaktigheter som skett i samband med arbete på ställning under fredagen.

På en bild stod en man och arbetade på ställningen samtidigt som arbetsplatsen inte spärrats av. Det är dels i strid med Stockholms stads villkor som reglerar när man arbetar med ställningar på offentlig plats.
Men också i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrift där det finns krav på att man ska göra avgränsningar vid ställningsarbete, så att människor inte kan utsättas för fara. En risk är till exempel att verktyg och annat kan falla och skada personer om man arbetar på ställning och det inte är avspärrat eller finns skydd under. Reglerna är till för att skydda både tredje man och andra byggnadsarbetare.

Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, är kritisk till att arbete pågått utan avspärrningar.

– Reglerna gäller alla och med det som sker här i vår närhet måste man vara extra noga. Som jag ser det har de inte följt ställningsföreskriften och det kan finnas risk att det faller ner både byggprodukter och verktyg, säger han.

Enligt Ulf Kvarnström kan man antingen spärra av arbetsplatsen med staket eller göra någon typ av skyddstak över området.

Michael Skogqvist, fastighetschef på Polstjärnan, kallade under måndagen byggets inblandade entreprenörer till ett gemensamt möte.

– Byggarbetsplatser ska vara säkra både för byggnadsarbetare och förbipasserande. I vårt avtal har vi tydligt reglerat säkerhetsarbetet och arbetsmiljön men entreprenörerna har inte följt det. Under vårt möte idag har jag tydliggjort att vi kräver bättring, säger han.

Bakgrunden är ett arbete som ska göras med att byta ut tryckimpregnerat virke i vindsvåningar på fastigheten. Därför byggs dels en ställning och dels ett vindskydd.

– Ställningen började byggas efter påsk och var klar i torsdags. Under hela den tiden har man gjort korrekta avspärrningar. Men i fredags gick en anställd upp och gjorde arbeten på ställningen med att skruva i infästningar för ett bomlag,  utan att det var avspärrat och utan att det fanns skydd neråt.  Det var självklart fel, där har man brustit och det ser vi självklart mycket allvarligt på, säger Michael Skogqvist.

Under dagen har också ett skyddsombud från Byggnads fått i uppdrag att kontrollera arbetsplatsen.

Men vad har ni som beställare gjort för fel?

– Jag tycker inte vi har gjort något fel. Vi har gjort ett entreprenadavtal där vi handlat upp en totalentreprenör och delegerat ansvaret i arbetsmiljön och uppdragen som Bas P och Bas U. Vi samlade också alla inblandade entreprenörer före starten och var tydliga med att vi ser säkerheten som en mycket viktig del i arbetet, säger Michael Skogqvist.

Enligt honom har företagen lovat bättring och den aktuella entreprenören ska i fortsättningen oavsett arbete göra avspärrningar och ha en vakt på gatan.

Regler om avgränsning

Så här säger Ställningsföreskriften:

  • När ställningar eller väderskydd håller på att uppföras, ändras eller monteras ned och inte är färdiga att användas, ska de avgränsas så tydligt att tillträde till dem förhindras.
  • Om det dessutom är förenat med risker att beträda området runt en ställ­ning eller ett väderskydd ska även detta område avgränsas.
  • Riskområdet ska märkas ut genom lämplig skyltning.

 

Stockholms stads krav

Stockholms stads regler om ställningar på offentlig plats:

” Under den tid på dygnet som arbete med upp- och nedmontering
pågår ska arbetsområdet spärras av och gående hänvisas till motsatt
gångbana med hänvisningsskylt vid närmaste övergångsställe.”

Fakta: Bygget

Detta ska göras: Tryckimpregnerat virke ska bytas ut på flera vindsvåningar.
Totalentreprenör: Bitab, Belsings isolering och takläggning AB. Underentreprenörer som bland annat ställningsföretag.

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krismöte idag: Bröt mot reglerna på fackens hus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig