info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kriminella får annonsera hos Arbetsförmedlingen

Obs: Montage Bland Arbetsförmedlingens jobbannonser på Internet gömmer sig oseriösa och rent kriminella företagare, det visar Byggnadsarbetarens granskning. Vi har talat med sex hantverkare som lurades av de kriminellas jobberbjudanden. I deras fall slutade drömmen om jobb med mordhot och skulder.

Efter en ytlig granskning av de arbetsgivare som letar byggnadsarbetare på Platsbanken hittar vi snabbt ett företag i Stockholm som styrs av den ökände byggskojaren Hans Karlsson. Vi upptäcker även ett ställningsföretag i Skurup som drivs av en man vid namn Torben Möller Sörensen. Han har för anställda berättat om sitt förflutna inom MC-gänget Bandidos. När vi talar med hans tidigare anställda är det få som vågar prata öppet. Alla säger sig ha blivit lurade på lönen. Två har hotats till livet. Totalt har vi talat med sex stycken byggnadsarbetare som fått jobb via Platsbanken och därefter blivit lurade på lönen.

Jan-Erik Nilsson blev anställd på bemanningsföretaget Argendor AB efter att ha sett en annons på Platsbankens hemsida.

– Jag fick jobbet på en gång och blev uthyrd till ett företag i Kallhäll. Vid löning kom det inga pengar. Min chef Hans Karlsson sa att vi skulle få lönen inom några dagar, men sen försvann han.

Varken Jan-Erik Nilsson eller några av de andra på Argendor fick ut sina löner. När en av de anställda började gräva i Hans Karlssons affärer fick mannen ett telefonsamtal: ”Jag har kopplingar till Bandidos. Vi ska knäppa dig. Det här är maffian”, sa Hans Karlsson och la på luren.

Argendor AB har totalt haft sex jobbannonser på Platsbanken. Alla i somras. Den som annonserar på Platsbanken måste uppge ett giltigt organisationsnummer. Det har Argendor AB gjort, bara det att numret tillhör ett annat företag, en manöver som Platsbankens kontrollanter missat, gång på gång. Hans Karlssons företag har vid två tillfällen även lånat Arbetsförmedlingens lokaler i Täby för rekryteringsträffar.

I Skurup finns ställningsföretaget Öresundsställningar AB. Det drivs av en dansk man vid namn Torben Möller Sörensen. Byggnadsarbetaren har intervjuat ett tiotal personer som arbetat på Öresundsställningar. Alla säger sig ha blivit lurade på sina löner. Två har hotats till livet, en av dem är Martin Hansen, som fick jobb där via Platsbanken. När han inte fick ut sin lön tog han kontakt med Byggnads.

– Torben blev arg på mig för att jag gick till facket. Nu säger han att han ska plocka mig.

Martin tycker det är fel att Öresundsställningar får annonsera på Platsbanken.

– Det är för jävligt. Han borde istället svartlistas överallt.

Jan-Olof Dahlgren är chef för ledningsstaben på Arbetsförmedlingen och ansvarar för de annonser som hamnar på Platsbanken. Han menar att Arbetsförmedlingen gör vad de kan för att komma åt oseriösa företag.

– Vi granskar de annonser vi får in och publicerar inte annonser som inte lever upp till våra krav.

Hans Karlsson lyckades placera sex annonser på Platsbanken genom att använda ett annat företags organisationsnummer. Hur är det möjligt?

– Ja, det är en bra fråga. Vi kan inte garantera att det aldrig kommer in en arbetsgivare som är suspekt. Däremot kan vi garantera att det vi ser som är oseriöst tas bort.

Byggnadsarbetaren har utan framgång sökt Hans Karlsson och Torben Möller Sörensen för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kriminella får annonsera hos Arbetsförmedlingen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig