info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver miljonbelopp av storbyggaren Obos – och det är bara början

Facket Solidariska Byggare kräver norska byggjätten Obos på över en miljon kronor för uteblivna löner. Men ännu fler snickare kräver lön de säger sig inte ha fått.

Renat Hadzhialiev och Mykhailo Sydoruk fick stöd av arbetskamrater från Ukraina under en blockad mot OBOS. Nu begär de att få ut sina löner med hjälp av regeln om huvudentreprenörsansvar. Foto: Nina Christensen

Efter blockaden mot ett Obos-bygge i Åkersberga för en dryg vecka sedan har förhandlingen med storföretagets underentreprenör Contotal avstannat.

Med Byggnads kollektivavtal som grund begär facket Solidariska byggare att flera snickare som byggt på villaprojektet Brf Blåbärsbacken ska få avtalsenliga löner.

Det rör sig bland annat om flera månaders arbete för två snickare som enligt facket inte fått sina pengar: runt 250 000 kronor per arbetare.

Solidariska byggare har ytterligare arbetare som de företräder, och den totala lönefordran ligger för tillfället på drygt 1,2 miljoner. En summa som kommer att ticka uppåt. Pengarna man begär rör arbetad tid, övertid samt semesterersättning på de arbetade timmarna.

Nu riktar Solidariska byggare krav mot huvudentreprenören Obos istället.

Snickaren Renat vill ha betalt för det jobb han utfört.

En av de snickare som kräver pengar är Renat Hadzhialiev som jobbade på arbetsplatsen från 27 september till den 9 mars. Han har tidrapporter samt foton med datumstämplar från arbetsplatsen som visar vad han byggt.

Han fick 28 000 kronor vid två tillfällen i höstas men säger att han inte fått någon lön efter det. Det var när han fick ett officiellt anställningsavtal som lönen uteblev, berättar han. Enligt fackets beräkning fattas 260 183 kronor.

En annan snickare med lönekrav är Mykhailo Sydoruk. Han har jobbat med husmontering från den 20 september till den 28 februari. Han säger att han fått 28 000 kronor i kontanter vid två tillfällen för september och oktober innan löneutbetalningarna uteblev.

När han gick till Skatteverket för att få utdrag från sitt skattekonto hade ingen preliminärskatt betalats in för honom.

Han har tidrapporter som styrker hur mycket han har jobbat. Fackets fordran för hans arbete: 241 116 kronor om Contotal följt kollektivavtalet (bolaget har hängavtal).

Contotal har i en tidigare intervju med Byggnadsarbetaren tillbakavisat snickarnas lönekrav.

– Det finns inga löner som inte är betalda. De som varit på arbetsplatsen och som loggat in är människor som har fått lön, sa bolagets vd Joakim Eriksson.

Johan Bergholm är regionchef på Obos och skriver i ett mejl:

”Vi tar frågan på allvar och genomför just nu en ordentlig utredning av vad som skett. Vi hoppas vara klara så snart som möjligt och ber att få återkomma då.”

Fakta/Huvudentreprenörsansvar

Från den 1 januari 2015 gäller huvudentreprenörs­ansvaret. Det innebär att huvudentreprenören är ansvarig för att se till att alla regler och avtal följs på ett bygge, även bland underentreprenörer. Om en underentreprenör till exempel vägrar betala ut lön till sina arbetare kan facket tillsammans med huvudentreprenören kräva att ue:n gör rätt för sig. Om detta inte sker är huvudentreprenören skyldig att kompensera arbetarna som drabbats.

Nina Christensen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver miljonbelopp av storbyggaren Obos – och det är bara början

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig