info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på hårnät vid borrarbeten

Nu krävs hårnät eller annat skydd för dem som har långt hår vid arbeten med roterande maskiner på Hallandsåsen. Det är också förbjudet att ha huvor och annat som kan fastna. Det blev åtgärderna efter den svåra olyckan där en tunnelarbetare fastnade med håret i en borr och delar av huvudsvålen slets loss.

Det var i maj som en tunnelarbetare fastnade i borren med sitt hår. Håret lindades upp på den roterande borren och hår och delar av huvudsvålen slets av. Han har sedan opererats i flera omgångar och är efter omständigheterna i ett relativt gott skick, enligt uppgifter från byggentreprenören Skanska-Vinci.

Arbetsmiljöverket är nu klart med sin utredning om vad som gick fel och har riktat krav mot entreprenören.
‑ Vi har ställt krav på åtgärder för att man inte ska kunna fastna med sitt hår i roterande delar. Den som har långt hår måste ha hårnät eller annat liknande, berättar arbetsmiljöinspektör Jan-Olof Dahlström.

Olyckan hände i samband med en provborrning. Tunnelarbetaren stod vid en manöverpanel som är belägen bredvid den roterande provborren, som sitter ovanpå Hallandsåsens stora borrmaskin. Arbetsplatsen är liten och den som arbetar där befinner sig framför och nära borrutrustningen. Tunnelarbetaren hade håret i hästsvans och av någon anledning fastnade håret och drogs in i borren. Det hade gjorts en riskbedömning av möjliga risker med arbetet, men det saknades rutiner för att hindra just denna risk.

Efter olyckan har Skanska-Vinci gått ut med en skriftligt information på hela arbetsplatsen och infört nya rutiner vid arbete med roterande maskiner, berättar Pernilla Arwidsson, informationsansvarig på företaget. Har man långt hår ska man ha hårnät när man arbetar vid roterande delar. Man får heller inte ha huvor på kläder eller andra lösa klädesdelar som kan fastna.

Att långt hår kan vara en arbetsmiljörisk har hittills inte uppmärksammats speciellt i byggbranschen.
‑ I verkstadsindustrin är det vanligare att det finns krav på att den som har långt hår ska ha håret uppsatt eller i hårnät, för att de inte ska fastna i maskiner, säger Jan-Olof Dahlström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på hårnät vid borrarbeten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig