info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranisen Katrin fixar kylan – med maskinyoga

Nu när kalla vindar från Sibirien lamslår Sverige krävs det en rejäl uppvärmning på morgonen. Alltså för landets byggkranar och maskiner.

Katrin Adolfsson från Umeå arbetar som kranförare. Hon jobbar just nu på bygget av den nya krossanläggningen i Aitikgruvan en bit utanför Gällivare. En arbetsplats hon nu varit på i över ett år. Idag på morgonen ligger arbetsplatsen insvept i mörker och kyla.

Fryser du?
– Det är lite kallt, men något bättre än igår. När jag kom till jobbet var det minus 26 grader.

Är det kallt i hytten?
– Maskinen jag använder nu är nästan ny. Den har bara gått ett par hundra timmar och har dieselvärme så jag har det varmt och gott. Ibland måste jag glänta på fönstret för det blir lite för varmt. Däremot blev kranen jag hade tidigare lite kall i hytten. Speciellt när det blåste.

Går körningen bra – trots kylan?
– Det är olika på olika maskiner och det finns en del köldgränser. Igår morse när jag kom till jobbet var det när minus 30 grader. Då fick jag vänta ett par timmar på lite mildare väder. Jag började lyfta efter första kafferasten.

Blir det några lyft idag?
– Jag är redan igång. Det är lite varmare idag och solen är på väg upp. Jag räknar med 10-15 minus fram på dagen. Då fungerar körningen bra.

Hur påverkas byggkranar av kyla?
– Påfrestningarna blir större på slangar och kopplingar. Sedan blir oljan i maskinen kall och trög. Därför tar det mycket längre tid att komma igång. I dag tog uppvärmningen nästan en timme innan oljan nått en bra temperatur. Sedan gäller det att köra lite lätt i början – lite yoga helt enkelt.

Vad kan hända om maskinerna används vid svår kyla?
– Det kan bli sprickbildningar i bommarna, slangar kan börja läcka och hydrauliken kan krångla. Det är inte lämpligt att köra när kranen är kall. Risken ökar för olyckor och om något går sönder kan det bli mycket kostsamt.

Har du haft några problem?
– Jag såg igår att jag fått ett lite hydrauloljeläckage. Men jag vet inte om det beror på kylan, det kan vara någon annan orsak också.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranisen Katrin fixar kylan – med maskinyoga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig