info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Kranföraren Mikael: ”Vilken jäkla smäll”

I dag vid lunchtid åkte Mikael Bruto ner från kranen. Fem minuter senare slog blixten ner.

Det var i kranen till höger på bilden som blixten slog ner idag. Foto: Mostphotos/Privat

Mikael Bruto kör just nu kran, en Potain MDT 269 J12, på en byggarbetsplats i Munkebäck i Göteborg. De bygger hyres- och bostadsrätter. Och utsikten är fin, han sitter 60 meter upp.

Men idag blev dagen lite annorlunda. Redan före lunch började mörka moln torna upp sig. Sedan blev vädret snabbt sämre.

Läs också När blixten slår ner i kranen

– Åskvädret kom ganska hastigt. Jag var på väg ner för det var dags att gå på lunch. Jag kom ner, det började ösregna och då drog blixten rätt i kranen. Jag såg det inte men jag hörde, vilken jäkla smäll.

Mikael Bruto

Efter nedslaget kollade han kranen. Belysning och allt annat fungerade som vanligt. Tekniker ska komma ut och säkerställa att allt är i sin ordning.

Det här var första gången som blixten slår ner i en kran som Mikael själv kör. Men han tror inte han kommer att påverkas av nedslaget.

– Jag brukar åka ner när det är dåligt väder och det finns tydligen förskrifter som säger att jag väljer det själv. Och arbetskamrater och arbetsledning är ofta duktiga på att säga till när åskan närmar sig. Sedan finns det ju delade meningar om vad som egentligen är bäst – åka ner eller stanna kvar.

Men blixten i kranen var inte det första nedslaget som Mikael Bruto bevittnat idag. På väg till jobbet såg han en annan kran som blev träffad.

– Jag såg det från vägen när jag åkte till jobbet. Blixten drog rätt ner i en kran vid ett bygge i Gårda-Vesta.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop