info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranen drogs ner av strömmar

En bottenlucka öppnades. Strömmarna drog ner mobilkranen. Nu är utredningen klar om vad som orsakade olyckan i Höljes där kranföraren fortfarande saknas.

En 38-årig kranförare saknas sedan i maj förra året då mobilkranen han satt i föll ner i vattnet, vid Höljes kraftstation i norra Värmland. Nu är utredningen klar om hur det kunde ske och kammaråklagare Jörgen Lindberg förbereder en talan om företagsbot för arbetsmiljöbrott mot beställaren, Fortum.

Öppnade lucka
Olyckan hände i maj förra året. Kranföraren var på plats för att rensa rent ett galler vid ett vattenintag till kraftstationen från skräp. Mobilkranen var placerad på kanten till dammen och en gripklo användes för att rensa rent. Men samtidigt pågick ett annat arbete parallellt för att få bort grenar och bråte från samma galler.
Genom att öppna en bottenlucka skulle man skapa ett sug för att få loss skräpet.
-Problemet var bara att mobilkranens gripklo drogs in i de krafter som skapades då luckan öppnades. Mobilkranen drogs då ner till botten, berättar kammaråklagare Jörgen Lindberg.

Erkänner fel

Det handlar om enorma krafter i vattnet då luckan öppnades. De beräknas till 120 kubikmeter per sekund och det räckte för att dra ner den cirka 40 ton tunga mobilkranen.
Fortum som hade ansvaret för att samordna säkerheten på plats har erkänt att man gjort fel.
-Man borde ha uppmärksammat att dessa båda arbeten inte kunde pågå parallellt, säger Jörgen Lindberg.
Han säger att grindrensning normalt sett är ett ofarligt arbete. Men att just i Höljes finns en ovanlig konstruktion där bottenluckan befinner sig precis bredvid intagsgallret.
-Fortum har gjort missar både lokalt och centralt säger han.
Jörgen Lindberg räknar med att väcka talan om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död inom de närmaste veckorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranen drogs ner av strömmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig