info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Korruptionshärva på MKB

En anställd på Malmös kommunala bostadsbolag MKB misstänks ha riggat upphandlingar och gett kontrakten på sju stora projekt till samma skånska byggbolag. Ett byggbolag som också byggde om den MKB-anställdes villa.

Malmös kommunala bostadsbolag MKB skakas av en omfattande korruptionsskandal, rapporterar Sydsvenskan. Härvan började nystas upp när bostadsbolaget i november tog emot ett anonymt brev som hävdade att en anställd på MKB systematiskt gynnat en skånsk byggfirma.
Den anställde hade enligt tipsaren gett information om vilka anbud som kommit in, vilket strider mot sekretessbestämmelserna i lagen om offentlig upphandling, så att byggfirman alltid kunde lägga sig lägst och vinna.

LÄS MER: Kriminella mutar nyckelpersoner

Efter en intern utredning valde MKB att sparka medarbetaren och göra en polisanmälan.
– Vi har gjort en otroligt omfattande utredning som ännu pågår och vi har lämnat materialet till polisen. Vi tar detta på yttersta allvar. Vi har agerat kraftfullt, snabbt och inte sparat på något. Vi har även lämnat in den avskedade personens dator och telefon till polisen, säger MKB:s vd Terje Johansson till Sydsvenskan.
‒ Ett företag har favoriserats som det ser ut nu. Vi överlåter till polisen att bedöma om de är misstänkta.

LÄS MER: Mutmisstankar mot byggjätte

Byggfirman som vunnit upphandlingarna har enligt Sydsvenskan anlitats flitigt av både Malmö stad och statliga myndigheter. Vd:n vill inte kommentera anklagelserna.
– Jag vet ingenting om det här. Jag har inga kommentarer. Vi har som policy att inte prata om pågående projekt. Vi har lämnat in anbud som alla andra, säger han.

LÄS MER: Hög korruptionsrisk i byggbranschen

Vad den tidigare MKB-medarbetaren har fått i utbyte mot informationen är inte klarlagt. Men byggfirman har byggt ut personens privata villa i Malmö och även anlagt en pool på villatomten.
– Det är väl inte konstigt om jag behöver bygga hemma att jag tar någon jag litar på och har förtroende för, säger den sparkade MKB-anställda till Sydsvenskan, men lämnar i övrigt inga kommentarer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Korruptionshärva på MKB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig