info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Köpte stulna byggverktyg för 300 000 på nätet: "Förstod inte"

En 40-årig man har dömts för häleri efter att ha köpt stulna byggverktyg på nätet och sedan försökt smuggla ut dem ur landet.

OBS! Skåpbilen på bilden är inte den 40-åringen körde. Foto: Mostphotos

På eftermiddagen den 14 januari kontrollerade polis och tullpersonal i Ystad fordon som skulle lämna Sverige med färja. När tjänstemännen stoppade en skåpbil blev de direkt misstänksamma. I bilen, som kördes av en 40-årig man, fanns mängder av byggverktyg, som borrhammare, skruvdragare, diverse multiverktyg och kompressorsaggregat. 40-åringen kunde inte visa upp något kvitto på verktygen som han uppgett att han köpt.

Vid en snabb kontroll av ett av verktygen i polisens dataregister kunde poliserna på plats konstatera att det var stulet. På flera av de andra verktygen stod olika firmanamn.

Det fanns långt mer än 200 olika verktyg i skåpbilens lastutrymme och efter en uppskattning kom man fram till att de tillsammans hade ett värde av runt 300 000 kronor.

40-åringen säger att han köpt dem av en byggföretagare utanför Malmö och att han ofta brukar köpa märkta verktyg på Blocket och olika auktionssajter på nätet. 40-åringen säger i förhör att han inte förstod att verktygen kan ha varit stulna.

Ystads tingsrätt dömde 40-åringen för häleri, men eftersom mannen suttit häktad en längre tid tvingas han inte betala böter för sitt brott. Hovrätten över Skåne och Blekinge har nu fastställt Tingsrättens dom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Köpte stulna byggverktyg för 300 000 på nätet: "Förstod inte"