info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bengts koppartak stulet – igen: ”Jättejobbigt”

Koppartaket han lagt har blivit stulet två gånger. ”Det är jättejobbigt och mycket arbete”, säger plåtslagaren Bengt Wahlund.

Plåtslagaren Bengt har sett sitt jobb bli förstört två gånger. Nu är det dags att laga igen. Foto: Jonathan Wahlund

Många på bygget har blivit av med handklingor, skruvdragare och kablar. Men det är inget mot vad plåtslagaren Bengt Wahlund råkat ut för.
Det började i somras. Då inträffade den första stölden. Delar av koppartaket till Skogskyrkogårdens kapell i Jönköping stals.

– Det var på semestern. Då rev de av cirka 150 kvadratmeter av det skivtäckta koppartaket men de hade också förstört mycket mer. De hade klippt upp och brutit sönder och tagit som sjok. Det var uppklippt på många ställen, de hade inte fått med sig allt men det måste ju ändå göras om och lagas, berättar plåtslagaren Bengt Wahlund.

Han och sönerna, Jonathan och Isac, var klara med reparationerna i början av december efter cirka två månaders arbete.

– Vi lagade i taket och det var jättemycket jobb. Man bearbetar plåten från en slät plåt på verkstaden, det ska tas upp en massa falser och slås ihop i längder, berättar han .

Men det nya taket fick inte ligga länge.

– Nu i tisdags hörde den ansvarige i kyrkan av sig och sa att det var stulet igen. Då  hade de tagit 50 kvadratmeter men de har också den här gången förstört mycket mer än så, berättar Bengt Wahlund, som kände en stor uppgivenhet.

Han var med och la koppartaket för första gången som anställd på ett annat plåtslageri för ett tiotal år sedan. Idag har han eget, Wahlunds Plåtslageri, med sönerna.

– Man är ju färdig med sitt jobb och har lagt ner sin själ i det. Då vill man ju att det ska ligga kvar. Då vill man ju inte börja om för jobb finns det ju ändå.

Har ni hunnit börja reparera på nytt?

– Nej men vi har varit och lagt på en presenning. Men vi har nog en månads jobb där.

Han vet inte vilka förövarna är. Eller om det var samma båda gångerna.

– Men inga seriösa skrothandlare tar emot kopparplåt i sådana här  stora mängder, säger han.

Margite Fransson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bengts koppartak stulet – igen: ”Jättejobbigt”