info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konkurs ger byggarbetare lön

Byggföretaget Johansson & Berg Entreprenad HB försattes på fredagen i konkurs. Det innebär att de anställda blir uppsagda, men också att de får ut sina innestående lönefodringar och att de får lön under uppsägningstiden.

Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om det 20-talet byggnadsarbetare vid företaget som inte fick ut lön i november. Vissa av dem fick inte heller lön i oktober.  När situationen blev akut uppmanade företaget dem att vända sig till Byggettan för att få hjälp. Det gjorde de också. Byggettan lämnade sedan vidare lönekraven för indrivning och om inte pengarna kom in, för att bolaget skulle försättas i konkurs. Men under fredagen lämnade företaget självt in en konkursansökan vid Södertälje tingsrätt. Det innebär att bolaget omedelbart försattes i konkurs. 

– Helst hade man förstås velat att företaget skulle leva vidare och kunna betala lön. Men detta var den näst bästa lösningen. I och med att företaget valde detta datum för sin konkursansökan kommer byggnadsarbetarna att få full täckning för de löner de inte fått ut och för semesterersättning, säger Hasse Ivarsson, ombudsman på Byggettan.
Byggnadsarbetarna kommer också att få ersättning under uppsägningstiden. I samband med konkursen träder lönegarantin in. En konkursförvaltare tar hand om bolaget och han kommer att hålla information för de anställda. De kommer också att sägas upp.
Frågan är hur det blir med pengar till jul.
– Detta är gränsfall tidsmässigt. Har de en väldig tur kan det bli pengar till jul, men det är stor risk att de inte får det, säger Hasse Ivarsson. 

Enligt Johansson & Berg var orsaken till betalningssvårigheterna att man inte har fått pengar för ett arbete i Hammarby Sjöstad. Beställaren Botrygg Bygg AB har inte velat betala den ersättning som Johansson & Berg har begärt. Enligt Botryggs vd Michael Cocozza håller bolaget inne ersättning på grund av kvalitetsbrister och förseningar. Man bestrider också vissa av betalningskraven. Polska arbetare från en entreprenad på området har satts in för att göra arbetena klara. Många anställda på Johansson & Berg är mycket besvikna över Botryggs agerande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konkurs ger byggarbetare lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig