info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konflikt om löner skärps

Konflikterna skärps när det gäller lönerna. På flera orter finns infekterade lönekonflikter. I Örebro hotades byggnadsarbetarna av uppsägning.

Malmö-Lund, Linköping, Örebro. På flera håll har uppmärksammade lönekonflikter uppstått. Med uppskruvat tonläge och byggnadsarbetare på stupstockslöner.
Detta oroar djupt Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
– Det är en kampanj och en strategi för att hålla nere lönerna. Sveriges Byggindustrier och de stora drakarna, framförallt Skanska och NCC, går i bräschen för detta, säger han.
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, BI, tillbakavisar påståendena.
– Det finns ingen kampanj överhuvudtaget. Istället handlar det om att lönekraven lokalt är helt uppåt väggarna. Kraven är tio gånger högre än det vi kom fram till i senaste avtalsrörelsen, säger han.
Senaste fallet gäller arbetsplatsen Rättscentrum i Örebro. Personalen har stupstockslöner, efter att centrala förhandlingar strandat. Kort därefter kallade Skanska till förhandlingar om uppsägningar. Det rörde 13 byggnadsarbetare i distriktet och man tänkte lägga ut arbete på arbetsplatsen på entreprenörer. Byggnads protesterade och såg det som utpressning. Löntagarkonsulter kritiserade förslaget. Vid centrala förhandlingar tog Skanska tillbaka uppsägningsplanerna. Man sa att man fått garantier för att jobbet skulle fungera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konflikt om löner skärps

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig