info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommunala Stångåstaden skärper reglerna

Efter att Byggnads Öst uppmärksammat skattefiffel och slavliknande löner skärper kommunala Stångåstaden i Linköping att sina regler. "Vi skriver in vitesregler i avtalen", säger ordföranden Jan Österlind (S).

Kommunala Stångåstaden i Linköping fick tuff kritik när Byggnads Öst i november granskade byggprojekt där det offentliga var beställare. Nu utlovar, som Corren tidigare berättat, bostadsbolaget nya regler inför framtida upphandlingar.
‒ Vi ska förbehålla oss rätten att gå ut och kontrollera att våra avtal efterlevs och vi skriver in vitesregler i avtalen. Som huvudentreprenör kommer man bli skyldig att lämna oss listor på vilka underentreprenörer man ska använda. Så det handlar dels om en administrativ skärpning av reglerna, dels om ett system med kontroller och viten om man inte följer dem, säger styrelseordföranden Jan Österlind (S) till Byggnadsarbetaren.

LÄS MER: Byggnads Öst granskar kommunerna

Byggnads Öst har uppmärksammat flera fall av skattefusk och låglönekonkurrens på Stångåstadens byggen.
När NCC för bostadsbolagets räkning uppförde hyresrätter visade det sig att den lettiska underentreprenören SIA-BTK-Buve betalade löner på mellan 60‒80 kronor i timmen och saknade registrering som arbetsgivare. Efter påtryckningar från Byggnads Öst hävde NCC entreprenaden men förhandlingen om kompensation för de anställda pågår fortfarande.
När Gärahovs Bygg skulle uppföra studentbostäder i Valla slutade en kedja underentreprenörer enligt Byggnads Öst med polska företag som inte registrerat sig för F-skatt eller moms i Sverige.

LÄS MER: Lettiskt bolag förhandlingsvägrar

Jan Österlind vill inte redogöra för hur kontrollerna ska genomföras.
‒ Det ligger i sakens natur att vi inte berättar det innan. Det kan bli rutinmässigt, det kan bli när vi får uppgifter om oegentligheter. Det viktiga är att vi förbehåller oss rätten att göra det.
Om kontrollerna skulle visa att de nya reglerna inte räcker öppnar Jan Österlind för ytterligare skärpningar.
‒ Vi är ett allmännyttigt bolag som ägs över medborgarna, ska inte vara någon skugga över bolaget att vi tar det här med en axelryckning. Om det här inte skulle räcka med de här reglerna då får vi titta på det en gång till, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommunala Stångåstaden skärper reglerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig