info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollektivavtalets dag – passa på att kolla ditt avtal!

Idag är det kollektivavtalets dag. Passa på att kolla in vad ditt avtal innebär!

På de flesta byggen finns det kollektivavtal, vilket gör att man kan kalla arbetsgivaren till förhandling om avtalsbrott om det fuskas med lönen eller andra förmåner i avtalet. Foto: Mostphotos

Den som läser byggavtalet upptäcker att det är en lång rad förmåner som regleras i kollektivavtalet. Allt från bergrumstillägg, ob-tillägg, helglön, högre pensionsavsättningar, tjänstepension och traktamenten, till personalutrymmen och toaletter på bygget.

Tack vare kollektivavtalet kan den enskilde på egen hand, eller med hjälp av facket, utkräva rätt lön och rätt villkor om man har oturen att jobba hos arbetsgivare som inte sköter sig.

Du kan kolla om din arbetsgivare har kollektivavtal HÄR.

Och lite längre ner i artikeln hittar du ditt avtal i byggbranschen, som gäller fram till den sista april i år.

Just nu pågår centrala förhandlingar mellan Byggnads och de olika arbetsgivarorganisationerna, så efter det kan det bli en del förändringar i avtalen.

Den sista april i år inträder ett avtalslöst tillstånd, och då har fackföreningar och arbetsgivare, enligt svensk lag, rätt att ta till stridsåtgärder, som till exempel strejk eller lockout (arbetsgivare), för att få igenom sina krav. Strejkrätten är en grundlagsfäst, demokratisk rättighet skyddad av flera internationella konventioner. Arbetsgivare kan kontra med lockout, dvs stänga av alla arbetare från olika arbetsplatser.

Sverige har relativt få strejker på arbetsmarknaden jämfört med många andra länder i Europa. Det beror bland annat på att vi har centrala förhandlingar och på att det är förbjudet med strejk under rådande kollektivavtal. Man har bara rätt att gå ut i strejk när avtalet inte gäller.

Facket måste dessutom förvarna arbetsgivaren sju arbetsdagar innan man utlyser en strejk.

Bemanningsavtalet 2020-2023

Byggavtalet 2020-2023

Entreprenadmaskinavtalet 2020-2023

Glasmästeriavtalet 2020-2023

Plåt och ventilationsavtalet 2020-2023

Teknikinstallationsavtalet VVS- och Kyl 2020-2023

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollektivavtalets dag – passa på att kolla ditt avtal!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig