info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollektivavtal med Lavals företrädare

Regina Purva talade för det lettiska bolaget under Vaxholmskonflikten. Nu är hon delägare i ett byggföretag som i dag skrev kollektivavtal med Byggnads. Hon förklarar den till synes ändrade attityden med att hon nu, som delägare, är med och fattar besluten.

L&P Baltic Bygg AB var det svenska systerföretaget till det lettiska företaget Laval un Partneri, som blev känt under Vaxholmskonflikten. När striden mellan det lettiska företaget och Byggnads pågick var Regina Purva projektkoordinator på L&P Baltic Bygg. Hon fungerade också som taleskvinna för det lettiska företaget, som motsatte sig ett kollektivavtal.

Nu är hon delägare i ett nytt företag i byggbranschen, som precis har skrivit kollektivavtal med Byggnads. Även i det här företagets verksamhet kommer arbetarna från Lettland.
Sven-Åke Malmberg från Byggettan säger att det inte varit några problem i förhandlingarna, att det gick smidigt att få till ett avtal.
Lönen blev 112 kronor i timmen, alltså betydligt lägre än de 145 kronor som har uppgetts som Byggnads krav i Vaxholm. Men Sven-Åke Malmberg är nöjd med avtalet och säger att arbetarna enligt uppgift har fri tillgång på mat, logi och resor.

De som omfattas av kollektivavtalet jobbar med att bygga om en bostadsfastighet. Enligt Regina Purva är detta det enda uppdraget som bolaget hittills har i Sverige. Hon tycker egentligen inte att hennes nuvarande verksamhet har något med det som hände i Vaxholm att göra.
– Då var jag en anställd. Nu är jag en av firmans ägare och kan också fatta beslut. Jag tycker att man ska spela efter lagen i landet, säger hon.
Hon säger att man inte ska bråka med facket, och att hon kanske tycker att man skulle ha skrivit på avtalet redan i Vaxholm. Hon tror också att Byggnads lärt sig något sedan Vaxholm, eftersom hon upplevt bemötandet som trevligare den här gången.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollektivavtal med Lavals företrädare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig