info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kolla in storbyggets samlade missar: "Slogs i bitar"

Det är ovanligt bra stämning på Peabs lägenhetsbygge i Örebro. En av hemligheterna: Tavlan med alla klantigheter från bygget.

Tavlan med klantigheter har blivit ett samtalsämne på bygget. Foto: Privat

På kvarteret Mejeriet i Örebro, i Arlas gamla lokaler, bygger Peab just nu runt 540 lägenheter. Bygget påbörjades för drygt tre år sedan och är färdigt om ett par år.

Mellan 80 och 100 personer befinner sig på arbetsplatsen, varav hälften jobbar för underentreprenörer. För att hålla ihop ett sådant jättebygge och hålla stämningen uppe behövs något extra, både från ledning och arbetare. Det har bland annat arrangerats gemensamma middagar och fisketurer. Kranföraren Ivar Larsson har på ett speciellt sätt bidragit till att skapa bra stämning.

Läs också Snickaren Lars om missen: "De körde nog bara på"

– Det började med att det kom små missar in i byggkojan tidigt i projektet. Rörmokaren slängde fram en bit avloppsrör som någon har borrat rätt igenom, som en gliring, berättar Ivar.

Ivar Larsson om några av missarna:

Avslagna hammare: ”Det är ett knippe som gått av. Det står Dennis på väldigt många. Det har att göra med att Dennis styrketränar. Han lyfter runt 200 kilo i bänkpress, så det ligger lite muskler bakom.”

Handklinga i delar: ”Den åkte ner från sjätte våningen, rätt ner i en ställning när de jobbade med taket.”

Vred med spricka: ”Det var en provisorisk vattenledning till vår koja. Kojan flyttades en vinter, men vattenledningen stod kvar utan isolering. Så den frös sönder. En dag sprutade en stor vattenkaskad ut och vredet sprack.”

Läs också Se filmen på den mystiska byggmissen: "Jättekonstigt"

Masakrerat fjärrvärmerör: ”Blev troligen överkört.”

Knäckt mätsticka: ”Antingen körde grävmaskinen över den eller så landade mattor på den så att den kröktes. ”

Avloppsrör fyllt med betong: ”De fick bila upp röret. Folk hade redan flyttat in.”

Knäckt vattenpass: ”Det var en person som byggde fasaden som råkade knäcka det.”

Han förstod att missen inte var den sista och satte därför upp en stor tavla vid bodarna, där han skruvade fast de första klantigheterna från bygget.

Det hela har växt snabbt och tavlan har fyllts med mängder av byggmissar.

– Numera är det så fullsmockat att folk sätter grejer utanför tavlan. Det är alltifrån en hammare som har gått av, till större missar där vi har fått sätta upp bilder.

Ivars tavla har fått byggnadsarbetarna att prata mer med varandra.

– Det är många på bygget som stannar upp och kommenterar och tycker att det är en frän grej. Sedan börjar de själva fundera på vad de har gjort och skruva upp prylar, säger Ivar.

Ivar Larsson försäkrar att det inte handlar om något extremt klantigt bygge.

Läs också "Vi höll på att skratta ihjäl oss"

– Jag måste poängtera att sådana här saker händer på alla arbetsplatser. Jag tyckte att tavlan var en rolig grej som bidrar till något positiv, säger Ivar, som sällan har upplevt så god stämning på en arbetsplats som på Mejeriet.

– Det var varit en väldigt trevlig tid här hittills. Ingen hackar på någon annan mer än nödvändigt. Den dagen när jag lämnar det här bygget så kommer det absolut att kännas, säger han.

Om du vill kolla in mängder med byggmissar, och kanske bidra med egna: Gå med i Facebookgruppen Byggmissar – klantigast i Byggsverige. Du kommer garanterat att få ett skönt garv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kolla in storbyggets samlade missar: "Slogs i bitar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig