info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v33 Blimedlem

Kolla filmen på bakvända kranen: ”Begriper inte”

Ingmar Mattisson har 37 år i ryggen som rörmokare. Sällan är det något som överraskar. Men ett besök på en camping under sommaren fick honom att skratta gott.

Spak uppåt öppnar kranen. Spak nedåt stänger kranen. Det är något som vi alla är vana vid. Men det finns uppenbarligen alternativ, som i det här fallet.

Det var när Ingmar Mattisson skulle diska på en campingplats i södra Sverige som han gjorde en oväntad upptäckt. Han var där privat och inte ute på något rörmokeriuppdrag, men yrkesglasögonen sitter naturligtvis alltid på plats.

– Vi skulle diska lite saker på campingen. Vi diskade vid en kran och det var när vi skulle skölja en gryta vid blandaren bredvid som vi upptäckte att något var tokigt.

Ingmar Mattisson berättar att han genast såg att spaken på blandaren var väldigt långt upp. Och snabbt förstod han att den var felmonterad.

– Det var väldigt roligt när vi såg felet.

Frågan är hur det ens är möjligt. Ingmar har några tankar om vad som har hänt.

– Det är en blandare utan diskmaskinsavstängning. Normalt monterar man blandaren med spaken framåt, men av någon anledning måste de vridit på hela blandarhuset så att spaken pekade inåt väggen. Sedan har man lossat på spaken och vridit den ett halvt varv och då blir det fel som på det här sättet. Jag begriper inte hur de kunnat krångla till det på det viset.

Tror du jobbet är utfört av en riktigt rörmokare?

– Jag har ingen aning, men jag vill inte tro det.

Trots missen blev ändå något rätt. Nämligen varmt och kallt. Det fungerar som vanligt. Kallt åt höger och varmt åt vänster. Alltid något.

Vill du läsa om fler missar på bygget? Gå med i Byggmissar – klantigast i byggsverige.


Du läser: Kolla filmen på bakvända kranen: ”Begriper inte”