info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klart med billigare a-kassa

Från årsskiftet blir a-kasseavgiften lite lägre om man är med i både a-kassan och facket. Vi har tidigare skrivit om förslaget, men då var det oklart om myndigheterna skulle godkänna det.

Nio kronor i månaden. Så mycket sänks a-kasseavgiften från årsskiftet för den som är med i både Byggnads a-kassa och i Byggnads eller Målareförbundet. Det står klart efter att myndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) gett grönt ljus för de ändringar som vi tidigare skrivit om att a-kassan ville genomföra.
Avgiften ligger i dag på 130 kronor i månaden. Där kommer den alltså ligga kvar för den som enbart är med i a-kassan, medan den hamnar på 121 kronor för den som också är med i facket.

Skilda kostnader orsaken

Föreståndaren för Byggnads a-kassa, Alf Mellström, har tidigare sagt till Byggnadsarbetaren att bakgrunden till ändringen är att det är billigare att administrera a-kassemedlemskapet för dem som också är med i Byggnads eller Målareförbundet. Det beror på samordning mellan a-kassan och facket.
När den intervjun gjordes hade a-kassans styrelse fattat beslut om att man ville ändra avgiften, men IAF hade ännu inte godkänt beslutet.

”Skönt besked”

Myndigheten har tidigare ooponerat sig mot ändringar som inneburit att alla medlemmar i en a-kassa inte betalat samma avgift, men nu har Byggnads a-kassa alltså fått ett okej.
Alf Mellström säger i ett uttalande på a-kassans hemsida att det känns bra att kunna ge det här beskedet.
– Jag tror på att man ska vara medlem i både fackförbund och a-kassa. Vi kommer också i fortsättningen att samarbeta med våra förbund där det är möjligt, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klart med billigare a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig