info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klart med ackord i Västerås

Det blir ackord på Råby centrum i Västerås. Arbetsgivaren accepterade också att betala ut ett särskilt objektstillägg. Det blev klart under fredagen efter centrala förhandlingar mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier.

– Vi är väldigt nöjda med den här uppgörelsen. Den ligger helt i linje med det vi yrkade från början, säger Ulf Engstrand, mätningsföreståndare i Västerås.
Peab och Byggnads har tvistat om löneformen på ett flertal arbetsplatser i Västerås. Peab har velat använda månadslön med bonus på dessa arbetsplatser, medan byggnadsarbetarna velat ha ackord. Efter såväl lokala som centrala förhandlingar har detta blivit löst på bygge efter bygge. På samtliga arbetsplatser där byggnadsarbetarna begärt ackord, har de också fått det. Sist återstod Råby.
Uppgörelsen innebär först och främst att det blir ackord. En annan avgörande fråga var det så kallade objektstillägget. Under förhandlingarna accepterade arbetsgivaren att betala ut ett objektstillägg efter Ackord & tidlista bygg (ATL-listan). Byggnadsarbetarna kommer att få fem procent i objektstillägg.
– Genom de här förhandlingsresultaten har vi behållit valfriheten. Byggnadsarbetarna kan vara med och bestämma vilken löneform som passar bäst på respektive arbetsplats, säger Ulf Engstrand.
Peab kommer framöver att starta tre till fyra stora, nya, jobb i Västerås.
– Vi hoppas kunna förhandla på kommande objekt på Peab i linje med den överrenskommelse som träffats på Råby, med tillägg för den nya centrala löneöverenskommelsen, säger Ulf Engstrand.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klart med ackord i Västerås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig