info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klarare regler för dykbemanning

Hur många dykare ska det vara i ett dyklag ? Vid ett möte på arbetsmiljöverket under januari ska man räta ut frågetecknen.

I flera år har det rått oklarhet om hur många som egentligen ska ingå i ett dyklag för anläggningsdykare. Det handlar om säkerheten för dykarna. Föreskriften för dykeriarbete är från 1993 och det finns planer på att revidera den. Om man tolkar reglerna enligt bokstaven, ska ett dyklag bestå av minst fyra personer; en dykare med dykskötare och en reservdykare med reservdykskötare.
Problemet är dock att reglerna är något luddigt skrivna och framförallt; att de i många stycken inte efterlevs. Företagen anser i flera fall att det blir för dyrt med fyra personer.
– Vi vill ha en bindande lagtext som är klar och tydlig, säger Christian Nielsen, ordförande i SYR, Sveriges yrkesdykares rikssammanslutning.

Dykfackets krav är att fyra personer ska delta vid anläggningsdykning. Men man kan tänka sig ett lag där tre personer, två dykare och en dykskötare, arbetar med dykningen medan den fjärde personer kan jobba med annat i närheten. Men denna person måste omdelbart kunna rycka in som dykskötare, om något händer.
Går inte det att lösa kräver facket att det ska vara fyra personer i dyklaget, enligt Christian Nielsen.
– Men för oss är det viktigt att lagtexten blir oerhört tydlig så att arbetsgivarna verkligen använder fyra personer vid anläggningsdyk. Annars konkurrerar företagen på ojämlika villkor och säkerheten blir dålig, säger han.
Mötet kommer att hållas på arbetsmiljöverket den 22 januari och det ska förutom om bemanning och föreskrifter också handla problem med CE-godkännande av dykutrustning. Vid mötet närvarar representanter för SYR och dykarbetsgivarna samt arbetsmiljöverket och arbetsmiljöinspektionen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klarare regler för dykbemanning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig