info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klämskada i asfaltverk – ska betala 150 000

Svevia har fått en företagsbot då bolaget slarvat med riskbedömningen. Detta efter en olycka med ett krånglande spjäll.

Det var på ett asfaltverk som olyckan inträffade. Till vänster ventilen där mannen fastande med handen. Foto: Mostphoto/Från polisens förundersökning

Det var ett automatiskt spjäll på ett mobilt asfaltverk i Ljungby som kärvade. En anställd på Svevia skulle fixa problemet. Efter lite arbete öppnade sig spjället. Arbetstagaren förde då in sin hand in i röret, förbi spjället. Asfaltverket var avstängt men det fanns lyftryck kvar i slangen till det automatiska spjället. Plötsligt stängdes spjället och arbetaren hann inte dra ut handen. Mannen fick klämskador som påverkade känsel, styrka och rörlighet.

Olyckan inträffade hösten 2020 och nu har kammaråklagaren Lars Magnusson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utfärdat ett strafföreläggande mot Svevia på 150 000 kronor för brott mot arbetsmiljölagen. Anledningen är att företaget inte gjort en tillräcklig riskbedömning som arbetsgivare. Åklagaren skriver i strafföreläggandet att Svevia ”av oaktsamhet orsakat målsägandens skador” och att om ”åtgärder hade vidtagits så hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte inträffat”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klämskada i asfaltverk – ska betala 150 000

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig