info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kinabygge: Krav på utbetalning av löner

Fanerduns byggbolag Xinxing har fått tid till den 15 december på sig att betala ut löner till de kinesiska arbetarna. Fanerduns vd Bei Bergfeldt lovar att byggnadsarbetarna ska få sina löner.

Under onsdagen träffades representanter för Byggnads avdelning och beställaren, Fanerdun, för överläggningar om den uppkomna situationen. Cirka 130 kinesiska arbetare har inte fått ut sina löner på tre månader, vilket innebär att det kinesiska bolaget Xinxing har en skuld till arbetarna på cirka tio miljoner kronor.
Fanerduns vd Bei Bergfeldt, har lovat att pengarna ska betalas ut. Enligt henne ligger problemet hos byggbolaget Xinxing som inte har likvida medel i Sverige. Och som därför måste betala ut lönerna från Kina till Sverige. Något som kräver tillstånd från flera olika kinesiska myndigheter.
– Vi kräver nu att Xinxing betalar ut den lön facket och vi kommit överens om, säger Bei Bergfeldt.

Xinxing är en del i Fanerdunkoncernen och enligt uppgifter har Fanerdun betalat ut pengar till Xinxing, men i Kina.
Bei Bergfeldt lovar att pengar till löner finns. Enligt överenskommelsen på onsdagen ska i varje fall två miljoner kronor som är disponibla omedelbart betalas ut till arbetarna. Därefter ska resterande pengar betalas ut senast den 15 december. Och den 17 december ska Byggnads avdelning inleda förhandlingar om avtalsbrott mot Byggavtalet.

Byggnads vill först och främst säkra pengarna för arbetarna och se till att de får ut rätt löner. När det är klart tar förbundet ställning till frågan om skadeståndskrav.
Det har också framkommit uppgifter som tyder på mycket övertid. En man uppges har jobbat över 1 000 timmar på tre månader och frågan är om uppgifterna stämmer och om det gäller många.
– Det innebär i så fall att arbetarna måste få lön och övertidsersättning för den arbetade tiden. Dessutom har de i så fall jobbat för mycket övertid utan att företaget begärt dispens, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Kalmar.
Brott mot arbetstidslagen och byggavtalet utgör en grund för att begära skadestånd. Mycket övertid kan ge bli stora belopp. 
– Vi har nu begärt att företaget ska redovisa övertiden, säger Morgan Nyberg.
Facket har begärt fram och ska gå igenom alla övertidslistor för att se hur mycket övertid som arbetats.

Enligt Bei Bergfeldt har inte de kinesiska byggnadsarbetarna haft några problem att klara sig utan lön under hösten.
– Vi har betalat allt. Vi betalar mat och boende.
Och fickpengar?
– De har allt.
Cirka 30 kinesiska byggnadsarbetare lämnade på onsdagen Kalmar. Det är i skrivande stund oklart om deras arbetstillstånd helt enkelt gått ut. Eller om de blev tvingade att åka tillbaka till Kina. Väl i Kina kan ingen från svenskt håll kontrollera om de får sina löner eller inte

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kinabygge: Krav på utbetalning av löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig