info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Karlströms jätteinkomst

Skanskas vd Johan Karlström tjänar 46 gånger mer än en genomsnittlig byggnadsarbetare. Sverige är i dag ett av de länder där inkomstklyftorna växer mest.

2010 tjänade Skanskas vd, Johan Karlström, 14 800 000 kronor. Det är fyra miljoner kronor mer än vad han tjänade 2009. 2010 låg samtidigt medelårsinkomsten för en byggnadsarbetare på 319 000 kronor. Johan Karlström tjänade alltså 46 gånger mer än den genomsnittlige byggnadsarbetaren. Näst mest tjänade NCC:s före detta vd Olle Ehrlén, som under 2010 kammade in närmare tio miljoner kronor.

Störst lönekliv

Den som rent procentuellt tagit det största löneklivet är Infranords vd Niclas F Reinikainen. 2010 hade han en inkomst på 2 479 300, vilket är en ökning med 103 procent jämfört med 2009. Detta, förklarar hans pressekreterare, beror på att Niclas F Reinikainen gick från en tjänst som divisionschef på det statligt ägda Banverket till att bli vd för Infranord.

Mest kapital

Mats Paulsson, numera före detta vd på Peab, var den vd som under 2010 hade störst kapitalinkomst – 27,5 miljoner kronor. Även 2009 låg han i topp med 23,5 miljoner kronor. Men den stora klyftan, mellan byggnadsarbetare och de mest välbetalda vd:arna, är inte på något sätt unik för byggsektorn.
Enligt en granskning som LO-tidningen har gjort gick det förra året 32 industriarbetarlöner på en genomsnittlig vd-lön. Utvecklingen för storbolagens vd:ar har sedan början av 90-talet rusat i höjden. Då gick det omkring 20 industriarbetarlöner på en vd-lön.
– Jag skulle inte vara förvånad om utvecklingen ser likadan ut inom byggsektorn, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

”Klassklyftorna ökar mest i Sverige”

Han hänvisar till en nypublicerad OECD-rapport där Sverige lyfts fram som ett av de länder där klassklyftorna växer mest. Detta beror på att Sveriges gränser öppnats mer mot resten av världen, som till exempel EU-inträdet.
– En konsekvens har blivit att även svenska löner följt den rådande internationella trenden med ökade inkomstklyftor. De lägsta lönerna har pressats nedåt och de högsta har rusat uppåt, säger Torbjörn Hållö.
Om du undrar vad Johan Karlström tycker om att han tjänar 46 gånger mer än en byggnadsarbetare, får du tyvärr fortsätta undra. Pressavdelningen på Skanska meddelar att Johan Karlström inte svarar på frågor om sin inkomst.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Karlströms jätteinkomst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig