info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kaolinlera orsakar inte testikelcancer

Låga halter av dioxin har uppmätts i kaolinleran vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Risken att de kranförare, som arbetar med lossningen av leran, ska få testikelcancer anses därför utesluten.

Totalt har fyra personer av 150 vid Ortvikens pappersbruk fått testikelcancer. Gemensam nämnare för dem som drabbats i Ortviken är kaolinleran. Tre av dem är pappersarbetare som arbetar med bestrykning av papper på pappersbruket.
Därför har man nu gjort prover på leran som används i pappersbruket.
Undersökningarna visar att den lera som används i Ortviken har mycket små halter av dioxin.
– Det är väldigt låga värden, lägre än det finns i livsmedel, säger Anne-Sofe Cadeskog, biträdande informationschef på SCA.
Bland kranförarna på företaget Norrlandskranar, som lossar kaolinleran i Tunadalshamnen, har oron varit stor för att de ska bli sjuka. Både de och Byggnads i Sundsvall-Ådalen känner sig nu lugnade av de nya uppgifterna.
– Det är bra att det är lite dioxin. Det är tydligen tio gånger mer dioxin i en öring från Vättern, säger kranföraren och skyddsombudet Göran Byström.
I hela landet upptäcks i genomsnitt fem fall av testikelcancer varje år per 100 000 personer.
SCA vet fortfarande inte vad som har orsakat fallen av testikelcancer på Ortviken och har nu inlett en utredning om tänkbara orsaker. Bland annat kommer mätningar och analys av damm att genomföras, likaså mätningar och analys av radon och eventuella rökgaser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kaolinlera orsakar inte testikelcancer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig