info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kanada förbjuder asbest

En gång i tiden var Kanada världens största asbestproducent. Nu har regeringen beslutat att det cancerframkallande materialet totalförbjuds från 2018.

Efter åratal av påtryckningar från fackföreningar och folkhälsoorganisationer har Kanadas regering nu beslutat att förbjuda användning, utvinning, import och export av asbest från 2018.
‒ Asbestrelaterad cancer fortsätter att skada kanadensiska familjer och utgör en betydande börda för våra hälso- och sjukvårdssystem . Vår regering vidtar åtgärder för att skydda kanadensare från ämnen som asbest som kan vara skadligt för deras hälsa, säger hälsoministern Jane Philpott i ett uttalande.

Ledande asbestproducent

Sverige totalförbjöd asbest redan 1982 men den ledande producentnationen Kanada kämpade länge emot internationell reglering. När Frankrike 1997 förbjöd asbest överklagade Kanada beslutet hos Världshandelsorganisationen. När FN 2006 skulle anta en resolution som förbjöd asbestanvändning i medlemsländerna opponerade sig de kanadensiska ledamöterna.

2 000 dödsfall per år

Den inhemska produktionen har sedan dess avstannat och 2011 stängde Kanadas sista asbestgruva. Men enligt cancerforskningsorganisationer dör fortfarande över 2 000 kanadensare årligen till följd av asbestexponering, vilket innebär att det är den främst orsaken till arbetsrelaterade dödsfall i landet. Allra högst är dödstalen i regionen som Quebec där flera av världens största asbestgruvor tidigare låg.

Byggfack välkomnar beskedet

Regeringens besked välkomnas av CBTU, de kanadensiska byggfackens centralorganisation. Samtidigt påpekar ordföranden Bob Blakely att asbestrelaterad cancer kan ta upp till 40 år att utvecklas och att beslutet borde ha kommit långt tidigare.
‒ Även om detta kommer att minska risken för asbestexponering för nästa generation så kommer många kanadensiska arbetare och deras familjer att drabbas av effekterna av att ha arbetat nära asbest i många år framöver, säger han i ett uttalande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kanada förbjuder asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig