info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kameran ska upptäcka olyckan på bygget – innan den sker

Kan artificiell intelligens (AI) minska olyckorna inom bygg? Nu testas teknik som skickar ut varningssignaler om du riskerar fara. Så här fungerar det:

1 / KAMEROR DÄR FAROR FINNS

Systemet bygger varken på radar eller sensorer på anställda, utan helt och hållet på kameror. Kameror samt sirener sätts upp på olika ställen på bygget där det finns faror, till exempel där material för tillfället brukar lossas, eller i inhägnade områden där det finns fallrisker. Kamerorna sätts upp högt och kan täcka av ett område på 40-50 meter. Filmen från kamerorna strömmas via wifi/mobilnätet och ett datorprogram analyserar i realtid med hjälp av AI.

2 /ANALYSER

Programmet/algoritmen som analyserar händelser har lärt sig hur olika objekt ser ut. Den har fått se tusentals bilder på olika slags människor, maskiner, avspärrningar och saker som lastas och lossas. Detta har gjort att programmet kan följa vad som händer. Utifrån pixlarna i filmen lär sig systemet hur många meter ifrån ett farligt objekt eller område som en människa befinner sig.

3/ POSITION

Om en person fallit och ligger ner på marken kommer systemet att känna igen detta. Människors position registreras.

4 / LARMET GÅR

Om en person befinner sig nära en fara, skickas signaler till sirener som finns utplacerade vid farliga zoner på bygget. Några exempel: om någon riskerar att bli påkörd av en maskin sätts sirenen igång. Om någon går rakt under exempelvis ett kök som håller på att lossas. Likaså om någon går in i ett område som är avspärrat på grund av fallrisker. Avstånd och antal meter som datorprogrammet ska reagera på, bestäms av det byggföretag som köpt programmet eller specifikt av den som är ansvarig för säkerheten.

…men hur går övervakning ihop med personlig integritet?

En av leverantörerna heter Buddywise. Vd Lamin Faye säger att realtidsfilmerna inte sparas men att det finns ett undantag: Den som köpt in tjänsten kan bestämma att systemet tillfälligt sparar material vid allvarliga olyckor. Ett fåtal personer har behörighet att följa systemet i realtid, förslagsvis den tjänsteman som är ansvarig för säkerheten på bygget.

– Men ingen ska sitta och titta på filmerna utan systemet är till för att varna dem som jobbar ute på arbetsplatsen, eller för att få fram statistik över incidenter som visar den generella säkerhetsnivån på en arbetsplats, säger Lamin Faye.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kameran ska upptäcka olyckan på bygget – innan den sker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig