info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Julens stora husbygge

Årets tuffaste byggprojekt inleds i december. Vi guidar dig i din roll som lagbas för pepparkakshusbygget, där barnarbete premieras och svinnet är enormt.

Alla byggen kräver planering och framförhållning – även ett pepparkakshus. En avgörande fråga före byggstart är om du ska tillverka byggmaterialet till stommen själv – alltså degen – eller om du ska köpa färdig. Att göra en egen deg kräver mycket mer tid. Fördelen är att du får degen precis som du själv vill – både till konsistens och smak.

Ett annat projekteringsbeslut är valet mellan fabrikstillverkade pepparkakselement eller egen tillverkning. För den som väljer att göra hela processen – egen deg och egna pepparkakselement – kan bygget dra ut på tiden. En förhoppning om en mysig familjepepparkaksbyggarhelg kan snabbt bytas ut mot nattarbete och en veckas mardröm.Foto: Colourbox

Barnarbete är väldigt vanligt vid denna typ av projekt. Frågan är när de ska släppas in i projektet? Redan från start vid degtillverkningen eller när stommen är sockerlimmad och klar? Om du som lagbas misslyckas på den här punkten och om du inte lyckas bygga en bra laganda riskeras hela projektet att smulas sönder. Rekommenderar fingertoppskänsla där nyckelorden är rättvisa och tålamod. Räkna med magknip och därmed manfall vartefter.
Foto: Anders Kretz

När taklagsfesten är över är det dags för finjobben. Vad ska det vara för beklädnad på taket och vilken färg ska det vara på spritsen? Här är det viktigt att släppa fram alla kreativa krafter och idéer även om de inte svarar upp mot just din bild av ett drömhus.
Räkna med enorma mängder av svinn i detta läge – speciellt om du väljer Non-Stop som takpannor. Köp minst dubbel mängd!

Förhoppningsvis är huset klart i god tid före jul utan alltför många konflikter inom bygglaget. Och kom ihåg – trots byggnadens förgänglighet är bygget ett minne som bygglaget bär med sig tillsammans genom hela livet. Lycka till och God Jul!

Tänk på
Börja i tid. Att stressbygga ett pepparkakshus sista helgen före jul är en dålig idé. Om orken tryter i bygglaget – ta en paus och fortsätt dagen efter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Julens stora husbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig