info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbade utan försäkringar: "Jag kan inte svara på varför vi missat"

Glasarbetare från Litauen har enligt Byggnads arbetat utan arbetsskadeförsäkring i Sverige under flera år. Nu har arbetsgivaren betalat in cirka 1,4 miljoner kronor i arbetsmarknadsförsäkringar.

– Jag kan inte svara på varför vi missat att betala in försäkringarna. Men av någon anledning avslutades avtalet med Fora för ett antal år sedan. Nu är i alla fall alla inbetalningarna gjorda, säger Thomas Bucas, VD på Staticus i Sverige.

ID 06-kontroll

I början av året gjorde Byggnads Väst en ID 06-kontroll på en företagets arbetsplatser i Göteborg, Göteborgs Nya Arena. Då upptäcktes att lönerna för glasarbetarna inte stämde med avtalet. Bland annat saknades semesterlön, helglön, och arbetstidsförkortning. Facket begärde förhandling, företaget medgav felen, och åtog sig att betala in summorna som saknades. Det visade sig då, att Staticus under flera år, inte betalat in premier till Fora.

Fora sköter försäkringen

Det är Fora som administrerar bland annat arbetsskadeförsäkringen, åt kollektivavtalsbundna företag.
Staticus har de senaste åren, haft över hundra anställda i Sverige.
2011 jobbade till exempel 158 i företaget.
I somras betalades den senaste delen av premierna in till Fora, totalsumman blev sammanlagt 1 450 000 kronor.

”Riskfyllt arbete”

– Glasarbetare och står ofta på hög höjd och arbetar. Det är farliga arbeten, och arbetarna ska så klart ha en riktig försäkring, säger Jan Nykvist på Byggnads Väst.
Staticus har sitt moderföretag i Litauen, och dotterbolag i Sverige, Norge och England. Företaget är specialiserat på glaskonstruktioner och är underentreprenör åt större byggföretag i Sverige, i detta fallet var de underentreprenör åt Serneke i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbade utan försäkringar: "Jag kan inte svara på varför vi missat"