info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbade för kommunala bolaget – lurade staten på miljoner

9,2 miljoner kronor i oredovisade intäkter. Byggföretaget som anlitades av Södertäljes kommunala bostadsbolag var inblandat i en jättehärva med skattefusk. Männen bakom har nu dömts.

En av de dömda männen hade problem med spelandet och var ständigt i behov av pengar. OBS! Bilderna är inte från någon av händelserna. Foto: Mostphotos

Det hela skedde systematiskt under tre år, mellan 2013 och 2016. Två 52-åriga män i byggbranschen samarbetade för att lura staten på skattepengar.

En av dem var delägare och drev verksamhet i ett Södertälje-baserat byggbolag, som under perioden nådde framgångar med årsomsättningar på mellan 40 och 60 miljoner. En stor uppdragsgivare var Telge bostäder, åt vilka man utförde arbeten som skolrenoveringar och andra byggprojekt.

Den 52-årige företagsledaren samarbetade med en jämngammal konsult, en projektledare i byggbranschen, som både drev ett bolag och en enskild firma. Männen umgicks även privat.

För att slippa betala skatt för intäkterna från Telge bostäder, skapade de två männen ett avancerat upplägg för pengaflödena. I en kedja av transaktioner förde de via fakturor över pengar från byggbolaget till konsultens bolag och sedan vidare till hans enskilda firma, som varken deklarerade eller betalade skatt för intäkterna på hela 9,2 miljoner. Sedan slussades pengar vidare till de två männens privata konton.

Han tänkte få in så mycket pengar som möjligt för att fortsätta med spelandet … Innerst inne insåg han att han behövde skatta på beloppen.”

– Det var ett överskott på de uppdragen som de hade, och de pengarna fördelade de två åtalade personerna lika mellan sig, säger kammaråklagare Oscar Strömblad på Ekobrottsmyndigheten.

Konsulten försåg sig med 2,4 miljoner kronor svart, företagsledaren med 2,8 miljoner kronor.

Men anmälningar från en konkursförvaltare och misstankar från Skatteverket ledde till en utredning, där det hela uppdagades.

Företagsledaren har i förhör berättat att han hade spelproblem som ledde till att han behövde pengar.

I domen står: ”Han spelade på trav. Han kontrollerade inte att skatt hade betalats för summorna. Upplägget försvann i pengarna, behovet, spelandet. Han tänkte få in så mycket pengar som möjligt för att fortsätta med spelandet … Innerst inne insåg han att han behövde skatta på beloppen.”

Konsulten har i Nyköpings tingsrätt dömts för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Han får en villkorlig dom med samhällstjänst i 140 timmar.

Byggföretagaren har dömts för grovt skattebrott till och får även han en villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar.

Åklagaren har överklagat domen till hovrätten. Han anser bland annat att fängelse istället för samhällstjänst bör utdömas för byggkonsulten.

Byggnadsarbetaren har inte kunnat nå någon ansvarig för Telge bostäder, men från kommunikationsavdelningen meddelar man att bolaget Telge inköp kontrollerar leverantörer och entreprenörer när dessa handlas upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbade för kommunala bolaget – lurade staten på miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig